latinica  ћирилица
25/04/2016 |  15:52 | Аутор: sputniknews.com

Интерпол преиспитује потјерницу за Ходорковским

Интерпол је изразио спремност да поново размотри питање стављања Михаила Ходорковског на међународну потјерницу, уколико Русија приложи додатне доказе, изјавио је портпарол руског тужилаштва Алекандар Куреној.

Он је рекао да је састанак представника Интерпола и Русије одржан средином априла, преноси Тас.

“Међу темама о којима се расправљало било је и питање зашто је канцеларија Интерпола одбила да стави Ходорковског на међународну потјерницу због сумње да је организовао убиство градоначелника сибирског града Нефтејуганска у јуну 1998. године“, рекао је Куреној.

У децембру 2015. године, московски суд је издао захтјев за хапшење Ходорковског, бившег шефа нафтне компаније Јукос, у одсуству. Он је оптужен у оквиру криминалне истраге отворене још 1998. против више руководилаца Јукоса умјешаних у више тешких злочина, међу којима и убиство Владимира Петјухова, градоначелника Нефтејуганска, и покушај убиства директора компаније “Ист петролеум ханделсгес“ Јевгенија Рубина.

Представник Интерполове канцеларије изразио је спремност да преиспита овај захтјев уколико Москва приложи још доказа.

Ходорковски, некада један од најбогатијих људи у Русији, 2005. године осуђен је на девет година затвора због проневјере и прања новца. Путин га је 2013. године помиловао, након чега је он побјегао у Швајцарску.