latinica  ћирилица
25/04/2016 |  16:08 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Шта доноси нови правилник за плаћање доприноса за породична пољопривредна газдинства? (ВИДЕО)

О регистрацији пољопривредних газдинстава разговарано је данас у Бијељини.
Пољопривредник - Фото: РТРС
ПољопривредникФото: РТРС

Доприноси за породична пољопривредна газдинства и разлике у обавезама комерцијалних и некомерцијалних пољопривредних газдинстава биле су и тема предавања које је у Бијељини организовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у сарадњи са Градом Бијељина. Представљен je и Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у 2016. години. 

У Републици Српској, у регистар пољопривредних газдинстава, уписано је око 34.000 газдинстава од чега 5.500 комерцијалних, а доприносе редовно плаћа само 30 одсто. Надлежни истичу да инспекција није контролисала примјену закона, јер се овај процес посматра као дио транзиције, али се покушава утицати на свијест пољопривредника.

- Аутоматски се не примјењује Закон о доприносима на основу размјене података из базе, него морају лично да оду у Пореску управу и попуне пријаву - рекао је Владислав Трифковић, начелник Одјељења за пољопривредну политику у Министарству пољопривреде РС.

Здравствено осигурање обавеза је свих регистрованих пољопривредника, док пензионо плаћају само комерцијална. Пољопривредници сагласни да уплата доприноса за породична газдинства не смије бити спорна, те да су због злоупотреба сви на губитку.

Пољопривредник Јовица Мијатовић каже да је извршио регистрацију како би могао да оствари подстицаје за пшеницу и гориво.

Комерцијална газдинства имају веће обавезе, али истовремено могу рачунати и на озбиљније подстицаје, јер је стратешка политика ресорног министарства већа подршка озбиљнијој робној производњи. Правилник о подстицајима није имао већих измјена у односу на прошлу годину

- Пољопривредници могу да знају колики ће им бити подстицаји, за пшеницу нпр. 250 КМ по хектару плус гориво - рекао је Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде.

Процјењује се да у Семберији има око 13.000 пољопривредних газдинстава, а у АПИФ је пријављено њих 5.700. Обавеза им је да на почетку сваке године пријаве засијане површине и измјене у количини произведеног меса и млијека.