latinica  ћирилица
25/04/2016 |  17:34 | Аутор: СРНА

Међународни посматрачи - изборни дан у Србији, миран и добро организован

Међународни посматрачи који су пратили пријевремене парламентарне изборе у Србији оцијенили су да је изборни дан био миран и добро организован, те да је бирачима била понуђена разноврсност избора уз поштовање основних слобода.
Избори у Србији  (Фото:Oliver Bunić / RAS Srbija) -
Избори у Србији (Фото:Oliver Bunić / RAS Srbija)

"Грађани Србије јуче су слободно бирали између великог броја политичких партија. Изборни дан био је миран и веома добро организован. Избори нису ограничени на изборни дан, а када је ријеч о изборној кампањи, кандидати су водили кампању отворено", рекао је шеф Делегације Парламентарне скупштине Савјета Европе Володимир Аријев.

У данашњем саопштењу посматрача, које је објавио ОЕБС, наведено је да је изборна администрација своје дужности обављала ефикасно и да је уживала повјерење учесника избора, али да сви учесници нису имали једнаке шансе.

Владајућем СНС-у и СПС-у замјерено је да су користили неправедну предност коју обезбјеђује положај владајуће странке, уз нејасно разграничење државних и страначких активности, што је у супротности са опредјељенима ОЕБС-а и стандардима Савјета Европе.

Међународни посматрачи су оцијенили да су основна грађанска права била поштована, а да је кандидатима било омогућено да спроводе кампању на слободан начин.