latinica  ћирилица
25/04/2016 |  18:41 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

СДС и даље без коментара о исказу Обрена Петровића Тужилаштву БиХ (ВИДЕО)

У Суду БиХ сутра почиње суђење Андрији Бјелошевићу, Бориславу Паравцу, Милану Нинковићу и Милану Савићу за ратне злочине на подручју Добоја и Теслића.
Обрен Петровић (фото:glas-regije.com) -
Обрен Петровић (фото:glas-regije.com)

Добојски градоначленик Обрен Петровић главни је свједок међу 200 свједока Тужилаштва.

У свом исказу истражитељима Тужилаштва БиХ, Петровић је оптужио некадашње функционере и прве људе СДС-а у овом граду за насилно преузимање власти, протјеривање муслимана и Хрвата и прећутно одобравање ратних злочина. Петровићев исказ врх СДС-а ни данас не коментарише. 

У пратњи Младена Босића, Обрен Петровић појавио се у Добоју на обиљежавању годишњице убиства Бранислава Гарића, свог претходника на врху добојске Српске демократске странке.

Док је у филму који је приказан, Гарић величао улогу СДС-а и водећих људи ове странке у стварању Републике Српске, те исте људе Петровић је у исказу Тужилаштву БиХ оптужио за ратне злочине, а кад је све изашло у јавност, Петровић је осуо по медијима.

Пожалио се да је под притиском, али свједочење није негирао. Не негира га ни први човјек СДС-а Младен Босић, али коментара ни данас нема:"То је процесс, то је јавно суђење,. Имаћете прилике и ја и ви да чујемо шта ће ко да каже."

Током саслушања у Тужилаштву БиХ Обрен Петровић оптужио је некадашње функционере Добоја и страначке колеге из СДС-а у овом граду Андрију Бјелошевића, Борислава Паравца и Милана Нинковића за насилно преузимање власти, протјеривање муслимана и Хрвата и прећутно одобравање ратних злочина. Његов исказ за многе актере ратних догађања је дискутабилан.

- Што се тиче овога свједочења, ја једино могу рећи да људи лажу да би спасили себе, каже Ненад Буквић, секретар ГБО Добој и члан Скупштине БОРС-а.

Милан Нинковић је током ратних година био члан Кризног штаба Српске општине Добој, Андрија Бјелошевић начелник ЦСБ-а Добој, а Милан Савић његов замјеник. Члан Кризног штаба у то вријеме био је и Борислав Паравац који је обављао функцију предсједника општине. Након ратних дешавања био је српски члан Предсједништва БиХ, а да би дошао на ту функцију прошао је све провјере.