latinica  ћирилица
25/04/2016 |  19:18 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Радници "Крајина осигурања" још стрепе од отказа (ВИДЕО)

Приче о мобингу и незаконитим отказима у Крајина осигурању нису тачне, тврди њихов менаџмент.
Крајина осигурање - Фото: РТРС
Крајина осигурањеФото: РТРС

Кажу да никоме није прекинут радни однос. Да ли ће отказа бити, не откривају, али кажу да се прави нова систематизација радних мјеста. Радници данас, након састанка с управом предузећа, не желе јавно да кажу свој став.

Подсјећамо, четрдесет запослених у петак је протестовало због тзв. усменог отказа њиховом колеги, шефу рачуноводства, тврдећи да га је добио, јер им је исплатио топли оброк и да се у Крајина осигурању, чији је већински власник крајем прошле године постао Американац индијског поријекла, Навин Агарвал, припрема отпуштање 30 радника. 

Самовоља управе, како је прије неколико дана усмени отказ шефу рачуноводства окарактерисало четрдесет радника Крајина осигурања, директор овог акционарског друштва данас оцјењује као неспоразум рачуновође Ранка Матића и предсједника Управног одбора и већинског власника предузећа Навина Агарвала. Каже да Матић није отпуштен.

- На мјесту шефа рачуноводства, односно руководиоца службе потребан је лиценциран рачуновођа, а господин Матић само је вршио дужност на том радном мјесту - каже Ведран Шпирић, директор Крајина осигурања.

Директор позива шефа рачуноводства да се врати на посао и да разговарају. Тек онда ће, каже, моћи донијети одређене закључке. Матић је у телефонском разговору за РТРС рекао да је на боловању и да му је актуелна ситуација у предузећу изазвала здравствене проблеме. Након данашњег састанка с управом, радници нису хтјели да откривају детаље разговора. Конкретних закључака није ни било.

- Договорили смо се шта даље да радимо, да нам је приоритет посао, рад, а детаље ћемо рјешавати у ходу - рекао је Ненад Богданић, директор Крајина кроса.

Спрема се нова систематизација, а нико не гарантује да оно што су радници тврдили прије неколико дана неће бити. Ко ће бити отпуштен?

- Не значи да ће бити наглих отпуштања, постоје људи који овдје деценијама раде - рекао је Шпирић.

Извлачење новца из Крајина осигурања, циљ је већинског власника, тврде мали акционари овог друштва. Агарвал је, подсјећају, то и покушао преко одређених компанија, али га је спријечила Агенција за осигурање.

- Видио сам да је онједан обични финансијски манипулант који је дошао у РС да уплати тај новац, да изврши трансакцију и да након тога покуша да извуче новац - рекао је Ненад Лубурић, мали акционар.

Агарвал не жели да даје изјаве, а управа тврдње малих акционара негира. Подсјећамо да је Агарвал из Крајина осигурања у двије фирме, регистроване у Бањалуци, пребацио 6 милиона марака, али је те незаконитости откирла Агенција за осигурање.