latinica  ћирилица
25/04/2016 |  20:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Протести у Скопљу и другим градовима, све мање окупљених

У Скопљу је вечерас почео још један у низу протеста у организацији грађанске иницијативе "Протестујем", на којима демонстранти траже повлачење одлуке предсједника Ђорђа Иванова о аболицији политичара у афери "прислушкивање" и одлагање пријевремених парламентарних избора расписаних за 5. јун.
Македонија, протести - Фото: Getty Images
Македонија, протестиФото: Getty Images

Демонстранти захтијевају и оставку Иванова и формирање експертске владе, пренијела је агенција МИА.

Као и ранијих дана, протест је почео испред сједишта Специјалног јавног тужилаштва, а потом су учесници кренули ка згради парламента.

Према наводима портала Telegraf.mk, на протестима је све мање људи, а и претпоставља се да ће потпуно бити обустављени, с обзиром да се ближе ускршњи празници.

Међу демонстрантима су, како се наводи, и дјеца која на зграде јавних институција и полицију бацају балоне напуњене бојом. Они држе и огледала окренута ка полицајцима.

Протести се одржавају и у неколико других македонских градова - Струмици, Велесу, Битољу.

Протести су покренути 12. априла послије одлуке Иванова о аболицији одговорних за аферу "прислушкивање".

Иванов је без спровођења поступка, између осталог, помиловао бившег премијера и лидера најутицајније владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ Николу Груевског, бившег шефа тајне службе Сашу Мијалкова и министарку полиције Гордану Јанкуловску.

У афери "прислушкивање", која је трајала готово годину дана, а коју је покренуо лидер најутицајније опозиционе странке СДСМ Зоран Заев, објављено је више десетина видео и аудио записа који говоре о томе да је влада Груевског, током девет година владавине, прислушкивала више од 20.000 људи - политичара, академика, новинара, па чак и свештеника.