latinica  ћирилица
26/04/2016 |  09:14 | Аутор: Независне

Горња Маоча одбила да се прикључи ИЗ у БиХ

Исламска заједница у БиХ неће се више бавити параџематима који су одбили да јој се придруже, а на потезу је држава, која сад има једину надлежност над њима. То је за "Независне" речено у ИЗ у БиХ након што је прије неколико дана објављено да је у протеклом периоду обављен разговор са представницима 38 илегалних џемата, од чега их је тек 14 пристало на укључење у легалне токове.
Горња Маоча (Foto: Ruben Neugebauer) -
Горња Маоча (Foto: Ruben Neugebauer)

"За оне који нису пристали да се интегришу, ми и даље остављамо отворена врата. Али, уистину, они који неће и који не желе с нама да разговарају, они нису предмет нашег интересовања и то је сад ствар државе како ће поступити, да ли ће их затворити, расформирати и слично", рекао нам је замјеник поглавара ИЗ Хусеин Смајић.

У суштини, то значи да се ИЗ у БиХ ограђује од свих евентуалних инцидената и осталих активности које се спроводе у оквиру илегалних џемата. Углавном, у таквим објектима одржавају се вјерски скупови који нису легални и држава их стога, како је рекао Смајић, мора затворити.

"Ми не полажемо више рачун никоме када је ријеч о дешавањима у тим скупинама. То није наша ствар", поручио је Смајић.

Да су на потезу органи БиХ истиче и Предраг Ћеранић, стручњак за безбједност, који је за агенцију Срна оцијенио да је учинак вишемјесечних преговора ИЗ у БиХ са лидерима параџемата више него скроман, те да је крајње вријеме да реагују бх. институције.

"Учинак је више него скроман јер је укупно обављено 38 разговора са представницима параџемата, од којих је 14 прихватило да потпише протокол о прикључењу ИЗ у БиХ, док су представници 22 параџемата то одбила, а два су се потпуно одвојила од Исламске заједнице", изјавио је Ћеранић.

Да се интегришу у ИЗ у БиХ одбио је и добро знани параџемат Ошве, код Маглаја, али и фамозно легло вехабија Горња Маоча, на подручју општине Сребреник. Из полиције увјеравају да у Горњој Маочи проблема нема.

"Што се тиче Горње Маоче, полицијска патрола их редовно обилази. Баш сам причао с командиром на ту тему и стање је, када је ријеч о безбједности, добро", рекао је за "Независне" Изудин Шарић, портпарол МУП-а ТК.

Исламска заједница у БиХ обавезала је зимус главне имаме да разговарају с организаторима и предводницима параџемата, те их посавјетују да је њихово дјеловање штетно за ислам и муслимане у БиХ, као и да их позову да се укључе у рад и активности џемата при ИЗ.

Ипак, још више од 20 параџемата остало је да дјелује као и до сада, а у међувремену, како су "Независне" већ писале, дошло је и до јачања нове вјерске структуре селефијске популације. Она је управо резултат подјела унутар најбројније селефијске фракције у БиХ, гдје је, како сазнајемо, дошло до супротстављених ставова када је ријеч управо о сарадњи са ИЗ у БиХ.