latinica  ћирилица
26/04/2016 |  09:16 | Аутор: СРНА

ФБиХ нема средстава за испуњавање захтјева удружења ветерана

Федерални министар за борачка питања Салко Букваревић изјавио је да Влада Федерације БиХ нема средстава за испуњавање захтјева демобилисаних ветерана који би изискивали додатних 250 милиона КМ годишње у буџету.
Протест ветерана у Сарајеву - Фото: klix.ba
Протест ветерана у СарајевуФото: klix.ba

Букваревић, чију су оставку на јучерашњим протестима у Сарајеву тражили ратни ветерани такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране, каже да не може никоме да обећа нешто што није могуће провести.

Он је навео да поштује сваког борца и борачко удружење, али да нема право да им даје лажне наде.

Букваревић је рекао за "Дневни аваз" да Влада ФБиХ годишње издваја више од 500 милиона КМ за реализацију закона о правима борачких категорија.

Он је подсјетио да је Закон о правима демобилисаних бораца и чланова њихових породица стављен ван снаге 2008. године и да је прије осам мјесеци са представницима кровних борачких организација покренута иницијатива за израду закона.

"Понудили смо приједлог свим заинтересованим странама, одржали разговоре са представницима борачких организација и обишли свих 10 кантона у ФБиХ. Остављена је могућност да доставе приједлоге, што је један број њих и учинио и сада је формирана радна група за израду нацрта закона који предвиђа 16 права и сматрамо да је добра полазна основа", рекао је Букваревић.

Ратни ветерани такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране након јучерашњих протеста испред зграде Владе ФБиХ дали су рок од седам дана Букваревићу да поднесе оставку јер нису постигли договор са представницима власти.