latinica  ћирилица
26/04/2016 |  09:47 ⇒ 09:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка: 5.000 евра за све који купе електро-кола

Њемачко министарство финансија предложило је подстицаје од 5.000 евра за сваког купца електричног аутомобиле.

Они су предложили и подстицај од 3.000 евра за оне који купе хибридно возило на батерије, које се могу допуњавати преко прикључка на спољашњи извор електричне енергије, према једном документу у који је Ројтерс имао увида.

Приједлог министарства ће бити представљен у Берлину, на самиту коме ће присуствовати њемачка канцеларка Ангела Меркела и представници њемачке аутомобилске индустрије како би разговарали о мјерама за повећање присуства електричних возила на немачким путевима, преноси агенција Ројтерс.

Ова шема би, према приједлогу министарства, требало да буде на снази до јуна 2018. године, након чега би висина износа подстицаја била смањена на 3.000 евра за електрична возила и на 2.000 евра за хибридна, наводи британска агенција.

Поменути подстицаји не би требало да важе за луксузне аутомобиле чија цијена премашује 60.000 евра.

Програм подстицаја ће коштати око 1,2 милијарде евра, а трошкови ће бити равномјерно расподијељени између владе и аутомобилске индустрије, према том документу.

Министарство финансија је саопштило и да федерална влада мора осигурати да једно од пет службених возила од 2017. године буде електрично, додајући да ће укупни трошкови промовисања ових возила износити око милијарду евра за федералну владу.