latinica  ћирилица
26/04/2016 |  10:10 | Аутор: Независне

Неочекиван обрт, биткоин службена валута ЕУ?

Дигитална новчана валута биткоин, којом се обављају интернет трговања у истоименој дигиталној платној мрежи, управо је добила важну лиценцу од Европске уније.

Наиме, након што се ова нашироко нејасна дигитална валута нашла усред неколико хакерских скандала и тако изгубила на вриједности, ово ће је засигурно вратити на ниво вриједан поштовања, пишу РТЛ Вијести.

Луксембуршко министарство финансија издало је лиценцу која одобрава биткоину да постане платна валута унутар граница читаве Европске уније.

Међутим, овом лиценцом биткоин ће постати валута која ће моћи да се примјени код процјене вриједности добара и услуга, као и остале физичке валуте.

ЕУ ће овим потезом добити увид у кретање валуте, тј. она ће остављати свој траг, док ће европски челници имати већу контролу над новцем.

У САД-у он још увијек функционише у одвојеним срединама, зависно од финансијских уредби савезних држава, али ова одлука ЕУ-а засигурно ће му дати огроман замах.

Биће занимљиво посматрати како ће се то одразити на свјетску економију и класичну размјену новца и добара какву смо до сада познавали уопште.