latinica  ћирилица
26/04/2016 |  10:37 | Аутор: ТАНЈУГ

13. рунда преговора о трговинском споразуму ЕУ и САД

Преговарачи САД и ЕУ састали су се данас у Њујорку ради нове рунде преговора о амбициозном трансатланском трговинском споразуму.
Заставе САД и ЕУ - Фото: Getty Images
Заставе САД и ЕУФото: Getty Images

Преговори ће трајати недјељу дана, а ријеч је о 13. рунди преговора о споразуму о Трансатланској трговини и инвестиционом партнерству (ТТИП) који су започети у јулу 2013. године, преноси агенција Франс прес.

Разговори о ТТИП-у, који би према жељи обе стране требало да буде завршен до краја године, долазе у тренутку када су у предсједничкој изборној трци у САД све гласније критике на рачун тог пакта и у условима потенцијалног изласка Британије из Европске уније, наводи француска агенција.

ТТИП је кројен као инвестициони споразум за 21. вијек, који је фокусиран на усклађивање прописа и стандарда, смањивање баријера на плану инвестиција, на омогућавање приступа владиним уговорима, али и на заштиту права потрошача, наводи АФП.

Са обе стране Атлантика, међутим, расте отпор према овом споразуму, јер критичари сумњају у бенефите отвореније трговине.

Више од 20.000 људи протестовало је у суботу у Хановеру против планираног ТТИП-а, дан уочи доласка америчког предсједника Барака Обаме у Њемачку.

Обама је јуче изјавио да ће урадити све што је у његовој моћи за постизање трговинског споразума са Европском унијом, али да вријеме истиче.

Обама се заложио да два споразума о слободној трговини – један са земљама Пацифичког региона, а други са ЕУ – буду постигнута прије истека његовог мандата 20. јануара 2017. године, пренио је Ројтерс.