latinica  ћирилица
26/04/2016 |  10:41 | Аутор: СРНА

Кукуруз ће накратко стагнирати

Ниска температура ваздуха током протекле ноћи неће значајније оштетити кукуруз, али ће накратко зауставити његов раст, процјењују стручњаци.
Привреда - Фото: РТРС
ПривредаФото: РТРС

Руководилац приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Данијел Егић навео је да ће биљке кукуруза стагнирати пет до седам дана, након чега ће наставити са растом.

"С обзиром на то да је ријеч о тек изниклим биљкама, појавиће се жутило и пар дана ће стагнирати у развоју. Иако се не очекују оштећења на биљкама кукурза, то ће имати утицај на принос", прецизирао је Егић.

Он каже да се више штете очекује у производњи повртарских култура на отвореном, јер су због повољних временских прилика у априлу произвођачи урадили доста посла, а ниска темпераура ће значајно утицати на биљке.

Стручни сарадник за воћарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирко Јокић рекао је Срни да је ниска температура током протекле ноћи различито утицала на воћке зависно од локалитета засада и воћних врста.

Он је навео да су засади воћа на падинама боље прошли од оних који су у удолинама, истичући да температура ваздуха до минус један степен Целзијусов не би требало негативно да утиче на јабуку.

"Уколико се температура ваздуха спустила испод минус један степен може доћи до пропадања плодова јабуке, а када је у питању крушка већ на температурама око нула степени постоји ризик од губитка плодова, као и код коштуничавог воћа", рекао је Јокић.

Он каже да се на подручју приједорске регије, према званичним подацима Републичког хидрометеоролошког завода, температура ваздуха спустила на нула степени Целзијусових.

"Међутим, према подацима са агрометеоролошких станица и подацима које смо добили од произвођача, током ноћи су на појединим локалитетима температуре биле ниже, па је тако забиљежено и до минус четири степена, а зависно од терена до терена температура је била од нула до минус два степена Целзијусова", рекао је Јокић.

Он је препоручио воћарима у подручјима гдје је ноћас забиљежен пад температуре да обаве третман стимулаторима раста уз додатак аминокиселина и то најкасније пет часова након мраза.

Јокић је рекао да ће воћари у другом дијелу дана моћи да виде да ли је било оштећења на засадима.