latinica  ћирилица
26/04/2016 |  11:27 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: ИД има тајне ћелије у В. Британији, Њемачкој и Италији

Исламска држава има тајне ћелије у Великој Британији, Њемачкој и Италији, изјавио је данас високи званичник америчке обавјештајне службе, Џејмс Клепер, коментаришући изјаву америчког предсједника да Европа мора "више да допринесе борби против ИД-а".

На питање новинара Си-Ен-Ен-а да ли у Њемачкој, Великој Британији и Италији ИД има тајне огранке попут оних који су извели смртоносне нападе у Бриселу, Клепер је кратко одговорио: "Да, имају".

Метју Левит из вашингтонског Института за блискоисточну политику, рекао је да докази о активностима ИД-а у овим земљама "нису новост", али је додао да јесте новост "Кепова јавна потврда њиховог постојања", преноси Си-Ен-Ен.

Левит, бивши заменик помоћника секретара за безбједност, рекао је да, без обзира што су Француска и Белгија тренутно у фокусу, хапшења осумњичених терориста се увелико спроводи и у Великој Британији и Њемачкој.

Приликом посјете Хановеру, председник Обама је изјавио да "терористи раде све што је у њиховој моћи у нападима на наше градове и грађане, тако да и ми морамо да радимо све што је у нашој моћи да их зауставимо".

"ИД је највећа пријетња нашим народима", рекао је амерички предсједник и додао да "Европа и НАТО морају више да допринесу овој борби".

Њемачка је обезбиједила тренере за обуку и финансијску помоћ локалним снагама, али њена војска није укључена у ваздушне нападе на ИД у Ираку и Сирији.

Левит је изјавио да је највећи проблем Европе "недостатак размјене података обавјештајних служби и лоша међусобна сарадња".

Френк Килуфо, директор Центра за Сајбер и унутрашњу безбједност Универзитета Дзорџ Вашингтон, изјавио је да се цијела Европа суочава са пријетњом исламистичких оперативаца који се инфилтрирају међу мигранте.

"Обзиром на велики број страних бораца из цијеле Европе који су путовали у Сирију и Ирак да се прикључе ИД-у, није изненађујуће да се неки од њих враћају на познате терене", рекао је Килуфо.