latinica  ћирилица
26/04/2016 |  12:11 | Аутор: СРНА

Линта: Петров да осуди ревитализацију усташтва

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поручио је потпредсједнику хрватске Владе Божи Петрову да учини нешто добро за хрватски народ и помогне му да се суочи за тамном страном своје историје и одбаци усташку идеологију.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта оцјењује скандалозном изјаву Петрова да Србија није прошла катарзу због деведесетих година прошлог вијека, као и да већина новоизабраних посланика у Скупштини Србије има великосрпске коријене.

Он подсјећа Петрова да је у коалицији са ХДЗ-ом, који је водио проусташку и ратну политику од свог оснивања с циљем стварања етнички чисте хрватске државе и протјеривања српског народа.

"Садашња политика ХДЗ-а и његових коалиционих партнера је политика обнове усташке државе и порука преосталим Србима у Хрватској да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују", навео је Линта у писаној изјави.

Он је позвао Петрова да, уколико поштује антифашистичке вриједности, јасно осуди обнову усташтва у Хрватској, као и све бројније проусташке манифестације у јавности и на утакмицама.

"Посљедња од њих се десила у Сплиту кад су навијачи `Хајдука`, на дербију против Ријеке у Сплиту, узвикивали `Смрдљива Ријеко, пуна си Срба, не брини Ријеко, има још врба`, затим `Убиј Србина!`, `Србе на врбе!`", наводи Линта у писаној изјави.

Линта сматра да Петров наведеним приступом "само обмањује свој народ и подилази лажима и обманама које су доминатне у јавном животу Хрватске".