latinica  ћирилица
26/04/2016 |  12:42 | Аутор: СРНА

Савјетодавни дани фондова Српске, ФБиХ и Србије

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске домаћин је савјетодавних дана на којима ће данас и сутра у Бијељини представници пензијских фондова Србије, Федерације БиХ и Српске омогућити корисницима да у личном контакту лакше и брже ријеше проблеме из ове области.
Савјетовдавни дани - Фото: СРНА
Савјетовдавни даниФото: СРНА

Помоћник директора Фонда ПИО Бране Симанић рекао је да Српска у Србију исплаћује око 19.000 пензија, а Србија у Српску нешто мање од 12.000 корисника.

"Савјетодавни дани су добра прилика да се корисници лично информишу о стању својих података и захтјева, јер представници пензијских фондова Србије и ФБиХ практично су донијели свој шалтер и приближили га корисницима", рекао је Симанић.

Према његовим ријечима, до почетка савјетодавних дана стигло је 12 пријава грађана који ће лично доћи у сједиште Фонда Српске у Бијељини и 16 пријава грађана из ФБиХ које ће рјешавати посредници који учествују на Савјетодавним данима, а грађани у ова два дана могу доћи и информисати се и ако нису претходно пријављени.

Ненад Јанковић из београдске филијале пензијског фонда Србије рекао је да се на овај начин услуга приближава корисницима права и омогућава да се проблеми брже ријеше.

Помоћник директора Федералног завода за пензијско-инвалидско осигурање Гордана Војводић оцијенила је да су савјетодавни дани изузетно важни за рјешавање свих спорних и врло животних питања грађана који су радили у Србији, а сада су у ситуацији да се пензионишу у ФБиХ.

Према њеним ријечима, федерални завод у Србију испаћује пензије за 15.000 корисника, а из Србије се у ФБиХ исплаћује око 14.000 пензија.

На међународним савјетодавни данима савјетодавци из Фонда ПИО Српске, Федералног завода ПИО/МИО и Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Србије пружаће бесплатну правну помоћ лицима која остварују права из пензијског и инвалидског осигурања примјеном споразума у области социјалног осигурања закљученог између БиХ и СРЈ.

Савјетодавни дани одржавају се у сједишту Фонда ПИО у Бијељини од 9.00 до 17.00 часова за осигуранике који имају стаж осигурања навршен у БиХ и Србији и за кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања остварених примјеном билатералног споразума о социјалном осигурању.