latinica  ћирилица
26/04/2016 |  12:44 | Аутор: Б92

Њемачки гигант циља милијарду евра профита

Њемачки енергетски гигант ЕОН саопштио је да његова групација, специјализована за производњу струје из обновљиве енергије планира и до милијарду евра добити.
Ветрењаче - Фото: илустрација
ВетрењачеФото: илустрација

Представљајући пословне циљеве нове трансформисане компаније, из ЕОН-а су навели да су профит из пословања пројектовали у распону од 2,7 до 3,1 милијарди евра, прецизирајући да ове цифре не укључују активност производње енергије из угља, која је одвојена у посебну пословну јединицу Унипер, пренијела је агенција АФП.

Као резултат њемачког преласка са конвенционалних фосилних горива на "зелене", чистије изворе енергије, државна електропривреда се суочава са огромним притиском на своје марже.

Енергетске компаније тврде да су их трошкови наложеног затварања нуклеарних електрана, као и огромне субвенције додјељене фирмама окренутим обновљивим изворима енергије, гурнули дубоко у минус.

Обилна понуда струје из соларних електрана, ветропаркова и других обновљивих извора које влада издашно субвенционише, довела је до колапса велепродајних цијена електричне енергије.

Како би ријешили тај проблем, ЕОН и његов конкурент РWЕ одлучили су да одвоје конвенционалну производњу од пословања својих погона у области обновљивих извора.

ЕОН је прошле године укњижио губитак од 7 милијарди евра, због огромних отписа вриједности својих конвенционалних постројења за производњу електричне енергије.