latinica  ћирилица
26/04/2016 |  12:46 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

У Бањалуци отворена конференција "Трансфер технологије"

"Трансфер технологије" нова је иницијатива Предузетничког центра Универзитета у Бањалуци, Иновационог центра Бањалука и привредника - да се резултати научно истраживачких радова примјене у привреди, односно индустрији, а као посредник би се основао "Центар за трансфер технологије".
Трансфер технологија - Фото: РТРС
Трансфер технологијаФото: РТРС

На данашњој конференцији представљени су научно истраживачки радови професора и асистената, који су примјенљиви у привреди, али и сегменти привреде, које је потребно додатно истражити.

Министар науке и технологије Јасмин Комић отворио је данашњу конференцију, а Министарство је подржало пројекат.

Комић је рекао да сви сегменти друштва треба да уложе додатне напоре на јачању трансфера технологија и практичне примјене истраживачког знања, што је могуће, прије свега, сарадњом са привредом или стварањем конзорцијума који ће моћи да конкурише за средства ЕУ.

"Ми смо у стратегији научно-технолошког развоја то предвидјели, јачањем сарадње и преносом резултата истраживања из научно-истраживачког у привредни сектор", рекао је Комић.

Комић је додао да је овај циљ остварен дјелимично, што значи да ће ово питање бити апострофирано и у наредној стратегији за период до 2020. године.

Он је појаснио да се трансфером технологија подстиче предузетништво утемељено на знању и комерцијализацији знања и резултатима научних истраживања, те да је један од великих проблема у вези са трансфером технологије недовољна апсорпциона моћ привреде.

Комић је додао да је у Иновационом центру установљена канцеларија за трансфер технологија, као и на Универзитетском предузетничком центру.

Он је нагласио да је улога ресорног министарства и Иновационог центра да повежу креаторе идеја и оне који треба да комерцијализују те идеје.

Руководилац пословног инкубатора у Иновационом центру Бањалука Владимир Ћорда рекао је да је трансфер технологије, односно пренос знања из академије у привреду и даље спорадичан процес на овим просторима.

"То је једним дијелом проблем развоја академске заједнице, односно истраживачког рада, а другим дијелом је проблем у развоју саме привреде", навео је Ћорда.

Он је додао да је циљ конференције да се представи функционисање формалног процеса који је успостављен.

"Биће представљени и резултати колега из Србије који су већ дуже у том процесу, као и примјери из привреде бањалучке регије, који су већ прошли тај процес трансфера технологије", рекао је Ћорда.

Према његовим ријечима, да би овај процес јачао потребна је, прије свега, увезаност привреде и универзитета, али и подршка свих релевантних државних институција, да би процес трансфера технологије био саставни дио универзитета на овим просторима.

Извор: РТРС/Срна