latinica  ћирилица
26/04/2016 |  13:17 | Аутор: СРНА

Продановић: Штета што нема подршке за закон о Уставном суду БиХ

Замјеник предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић изјавио је да је штета што Уставноправна комисија овог дома данас није подржала Приједлог закона о Уставном суду БиХ и Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ, који су предложили клубови посланика СНСД-а и СДС-а.
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

Продановић је рекао да ће о наредним корацима у вези са питањем регулисања рада Уставног суда бити могуће говорити након што се Представнички дом на сутрашњој сједници изјасни о другом по реду негативном мишљењу Уставноправне комисије на ова два законска приједлога.

Он сматра да би потом требало да буде одржан састанак предсједника политичких партија из Републике Српске с циљем изналажења заједничког става о овом проблему.

"Какав год договор да буде, ми ћемо га заједнички поштовати", рекао је Продановић новинарима након сједнице Уставноправне комисије, чији је члан, истичући да је циљ престанак мандата страних судија у Уставном суду БиХ и измјена Кривичног закона у вези са овим судом.

Када је ријеч о бројним приједлозима измјена и допуна Изборног закона БиХ, Продановић је изразио увјерење да ће подршку добити приједлог за измјену и допуну Изборног закона и Закона о финансирању политичких странака који је усагласила Интерресорна радна група.

Што се тиче приједлога измјена и допуна Изборног закона којима се третира питање избора у Мостару, Продановић је изразио сумњу да ће бити усвојени на сутрашњој сједници Представничког дома.

"Сматрам да треба створити амбијент у којем би се дошло до рјешења о изборима у Мостару а који би били прихватљиви за сва три конститутивна народа, за све грађане Мостара", истакао је Продановић и додао да је став СНСД-а да представници српског народа треба да имају истинске представнике у тијелима власти града Мостара.

Приједлогом закона о Уставом суду БиХ законски се регулише рад овог суда, који је од оснивања до сада регулисан Уставом, а једном од одредби предвиђа да стране судије у Уставном суду БиХ буду замијењене домаћим.

Приједлогом закона о измјени Кривичног закона БиХ предвиђено је брисање члана који прописује санкције за непоштовање одлука Уставног суда БиХ и Суда БиХ.

Иницијативу за законско регулисање рада Уставног суда БиХ и искључивање странаца из његовог састава услиједила је из Републике Српске након што је Уставни суд БиХ у новембру прошле године, на захтјев бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића, прогласио неуставним Дан Републике Српске који се обиљежава 9. јануара, када је и православни празник Свети Стефан.

Уставноправна комисија данас није водила расправу о предложеним законима, а како је ово друго негативно мишљење Комисије, то практично значи крај за њих.