latinica  ћирилица
26/04/2016 |  14:14 | Аутор: СРНА

Пандуревић: СДС ће предложити закључак у вези са Уставним судом БиХ

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић најавила је да ће ова странка на сутрашњој сједници Дома предложити закључак у вези са Уставним судом БиХ.
Александра Пандуревић - Фото: СРНА
Александра ПандуревићФото: СРНА

Пандуревићева је оцијенила да је очигледно да Приједлог закона о Уставном суду БиХ и Приједлог измјене Кривичног закона БиХ, који су данас добили друго негативно мишљење Уставноправне комисије Представничког дома, неће добити подршку овог дома.

Она је изразила наду да би закључак, о чијем садржају није говорила, могао добити подршку посланика, јер је у складу са Уставом БиХ и мишљењима правног експерта Крстана Симића, те министра правде БиХ Јосипа Грубеше.

Пандуревићева је рекла у Сарајеву да о овом закључку није разговарано са представницима Клуба посланика СНСД-а, али да нема разлога да не добије њихову подршку.

На сједници Уставноправне комисије Представничког дома, Пандуревићева је подршку СДС-а Приједлогу закона о измјени и допуни Изборног закона, који је утврдила Интерресорна радна група, условила усвајањем амандмана којим би било задржано постојеће рјешење у вези са заступљеношћу полова на кандидатским листама.

Приједлог Радне групе подразумијева 40 одсто мање заступљеног пола на листама, при чему је само међу прва три потребно да буде један кандидат тог пола, док старо рјешење, уз исти постотак, прописује тачна мјеста за њихово навођење на листама.

Пандуревићева сматра да приједлог Комисије за равноправност полова да на кандидатским листама буде по 50 одсто жена и мушкараца, уз њихово наизмјенично редање, неће довести до већег броја жена у законодавној власти те да би могао отежати квалитетно формирање листа.

Када је ријеч о постизању договора за изборе у Мостару, Пандуревићева је увјерена да за то има времена.

"Ово питање не мора бити ријешено до 4. маја, када ће бити расписани избори, може и током маја, с тим да се у прелазним одредбама закона одреди да ће избори у Мостару бити одржани заједно са локалним", рекла је Пандуревићева.

Наводећи да клубови посланика СНСД-а и СДС-а стоје иза рјешења за Мостар Координације српских удружења у овом граду, Пандуревићева је оцијенила да заједнички приједлог СДА и СББ-а БиХ у доброј мјери уважава те ставове.

"Уз неке амандмане који би се тицали начина избора одборника, нама би ово рјешење било прихватљиво", рекла је Пандуревићева.

Према њеним ријечима, проблем је што приједлог СДА и СББ није прихватљив за ХДЗ.

"Мислим да ниједно предложено рјешење за Мостар неће бити прихваћено у парламенту, али да се, уколико има политичке воље, а на нашој страни има, на њиховом трагу може доћи до коначног рјешења", рекла је Пандуревићева и додала да рјешење за Мостар треба бити прихватљиво за сва три конститутивна народа.

Своја рјешења за питање избора у Мостару понудили су СДП и ДФ, ХДЗ БиХ, СББ и СДА, те Координација српских удружења у овом граду.