latinica  ћирилица
26/04/2016 |  14:32 | Аутор: СРНА

Мектић: Питање параџемата рјешавати у договору са Исламском заједницом

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас да ће са Исламском заједницом у БиХ бити размотрено рјешавање безбједносног питања параџемата који су остали издвојени од Исламске заједнице.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

"Са Исламском заједницом виђећемо какав је статус тих параџемата који нису прихватили улазак у Исламску заједницу", рекао је Мектић у Сарајеву након сједнице Савјета министара.

Он је додао да је за рјешавање овог питања и реаговање структура БиХ потребно имати низ других информација о параџематима, појединцима у њима, те о статусу имовине којом располажу.

"Раније сам рекао да нећемо толерисати никакаве облике успостављања нових удружења у смислу да ђелују изван постојећих вјерских заједница унутар БиХ", истакао је Мектић.

Према његовим ријечима, Савјет министара БиХ данас је усвојио Информацију Министарства безбједности о стању безбједности у БиХ за прошлу годину, која ће бити упућена парламенту на разматрање.

"У тој информацији су садржани сви кључни показатељи о старатешким безбједносним изазовима у БиХ, са конкретним статистичким показатељима шта је све предузето и који су резултати остварени у области безбједности у БиХ", навео је Мектић.

Он је рекао да на основу компаративних показатеља нема побољашања, али ни усложњавања укупног стања безбједности у БиХ.

"Мишљења сам да треба и да можемо да постигнемо боље резултате и пружимо више имовинске и личне безбједности нашим грађанима", закључио је Мектић.

Након сједнице Сабора Исламске заједнице у БиХ, која је одржана у суботу, 23. априла, саопштено је да су обављени разговори са представницима 38 параџемата, а Протокол и укључење у Исламску заједницу прихватило је њих 14.

Представници 22 параџемата одбили су да приступе Исламској заједници БиХ.

Крајем фебруара истекао је рок који је Исламска заједница БиХ дала илегалним џематима да се интегришу у заједницу или да се суоче с посљедицама. Тада се говорило о 64 параџемата у БиХ у којима се проповиједа радикални ислам и у којима се углавном окупљају вехабије, није пристао на интеграцију.

Највише их је на подручју Сарајева, најактивнији су у Зеници, на подручју Бихаћа, Тузле, у Травнику, а највећи отпор пружају параџемати из Горње Маоче и Ошви.