latinica  ћирилица
26/04/2016 |  14:34 | Аутор: СРНА

Шаровић: Накнадно о акцизама за дуван и алкохол

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да је Савјет министара данас у Сарајеву једногласно подржао приједлог акциза за "плави дизел", а разговарано је и о приједлогу Управног одбора Управе за индиректно опорезивање за додатне акцизе на гориво, дуван и алкохол.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић је подсјетио да се приједлог УО УИО односи на увођење додатних акциза на гориво, које би биле усмјерене за изградњу путева и ауто-путева, те акциза на дуван, пиво и нека безалкохолна пића које би биле усмјерене у здравствени сектор.

Према његовим ријечима, Савјет министара подржао је приједлог који се односи на промјене закона које се односе на гориво за ауто-путеве и путеве, али у вези са питањем акциза на дуван и алкохол има отворених питања и неусаглашености.

"Стога је Савјет министара одлучио да у један закон обједини питање 'плавог дизела' и питање акциза на гориво за ауто-путеве и путеве, с обзиром на то да су паралелно вођени процеси за те измјене", прецизирао је Шаровић.

Он је додао да је за наредну сједницу Савјета министара одређен тим који треба да припреми измјене закона о акцизама у којем би се нашли "плави дизел" и акцизе за ауто-путеве и путеве.

Отворена питања у вези са акцизама на дуван и алкохол биће усаглашавана на различитим нивоима како би се дошло до одговарајућег рјешења.

Нацртом измјена и допуна Закона о акцизама у БиХ, које је усвојио УО УИО, предвиђено је повећање акцизе на гориво и ауто-гас за 15 фенинга по литру, а на пиво за 15 фенинга.

Приходи од раста акцизе на пиво и алкохол били би усмјерени ентитетским фондовима здравственог осигурања.