latinica  ћирилица
26/04/2016 |  15:12 | Аутор: СРНА

У процедури три законска приједлога за Мостар

Приједлоге закона који третирају изборе у Мостару Парламентарној скупштини БиХ до сада су доставили СДА и СББ БиХ, СДП и ДФ, те ХДЗ БиХ.
Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Парламентарна скупштина Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

Члан Колегијума Представничког дома Шефик Џаферовић изјавио је да заједнички приједлог СДА и СББ-а БиХ за Мостар уважава пресуду Уставног суда БиХ и обезбјеђује равноправност свих у овом граду.

"То је избалансиран приједлог који треба да буде прихваћен", сматра Џаферовић.

Посланик СББ-а Дамир Арнаут рекао је да заједнички приједлог ове странке и СДА имплементира пресуду Уставног суда БиХ о Мостару када је у питању вриједност гласа.

"Оно што видимо јесте да постоји простор за договор и дефинитивно смо сада најближе томе", оцијенио је Арнаут и навео да рјешење за изборе у Мостару може бити усвојено и након 4. маја, када ће бити расписани локални избори у БиХ.

Члан Колегијума Представничког дома Борјана Кришто изјавила је да су ХДЗ БиХ и странке окупљене око Хрватског народног сабора /ХНС/ понудили приједлог који је на трагу имплементације одлуке Уставног суда у смислу изједначавања вриједности гласа.

"А то значи да смо направили изборне јединице у складу са бројем бирача и бројем оних који се бирају из изборне јединице", прецизирала је Криштова, оцијенивши да није могуће у потпуности изједначити вриједност гласа.

Према њеним ријечима, у приједлогу СДА и СББ-а спорно је што су предвиђели изборну јединицу за централну зону у Мостару.

И она сматра да 4. мај није задњи рок за усвајање рјешења за изборе у Мостару.

Наведена три законска приједлога највјероватније ће по хитном поступку бити разматрана на сутрашњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а свој приједлог за Мостар има и Координација српских удружења Мостара иза којег су стали клубови посланика СНСД-а и СДС-а у Представничком дому.