latinica  ћирилица
26/04/2016 |  15:28 ⇒ 15:30 | Аутор: СРНА

Разговори о слободи медија у БиХ

Чланови Мисије стручне процјене Европске комисије о стању у области слободе изражавања у БиХ разговарали су данас са представницима комисија Парламентарне скупштине БиХ о законским оквирима за слободу медија у БиХ и законима којима је регулисан рад јавних РТВ сервиса.
Сарајево (Фото: Didym/Wikipedia) -
Сарајево (Фото: Didym/Wikipedia)

Састанку су присуствовали предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома БиХ Момчило Новаковић, предсједавајући Заједничке комисије за људска права Борислав Бојић, те члан Комисије Дамир Арнаут, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Чланови Европске комисије, у чијем саставу су били и експерти из Аустрије и Данске, интересовали су се за случајеве застрашивања новинара и за доношење закона о спречавању ширења говора мржње, посебно у писаним медијима и путем интернета.

Представници комисија Парламентарне скупштине БиХ упознали су представнике Мисије Европске комисије са активностима које су у овој години предузете у складу с препорукама из Извјештаја Европске комисије о напретку БиХ за прошлу годину.

Они су нагласили да су наведене активности предузете с циљем обезбјеђивања финансијске одрживости јавних РТВ сервиса и с циљем побољшања примјене законских оквира који третирају област слободе изражавања и слободе медија у БиХ.

Чланови Мисије стручне процјене Европске комисије о стању у области слободе изражавања боравиће у БиХ до 29. априла и разговарати са великим бројем институција на нивоу БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ.