latinica  ћирилица
26/04/2016 |  15:32 ⇒ 15:37 | Аутор: СРНА

Инструкције о прегледу стања неидентификованих посмртних остатака

Главни тужилац БиХ Горан Салиховић, главни тужиоци ентитета и Брчко дистрикта, званичници Института за нестала лица БиХ и Међународне комисије за тражење несталих у БиХ одржали су данас у Сарајеву састанак о досадашњем процесу ревизије мртвачница и костурница у БиХ, у којима се чувају пронађени, а још неидентификовани посмртни остаци.
Сарајево - Тужилаштво - састанак - Фото: СРНА
Сарајево - Тужилаштво - састанакФото: СРНА

Ревизије су извршене у објектима у Мостару, Невесињу, Горажду, Травнику, Тузли и дјелимично у Високом, а у наредном периоду очекује се наставак ревизије у Санском Мосту, Модричи, Бањалуци, Оџаку, Травнику, Источном Сарајеву и Српцу.

Ове активности у укупно 13 мртвачница и костурница у БиХ треба да у значајној мјери убрзају процесе идентификације пронађених, а неидентификованих посмртних остатака, те на тај начин допринијети смањењу броја несталих особа у БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Очекује се да ће у наредном периоду бити прегледано око 1.500 посмртних остатака, а према процјенама Институтута за нестала лица, за цијели процес идентификације и укопа потребна су средства од скоро милион КМ.

Салиховић ће упутити инструкцију за поступање свих институција укључених у овај процес да би цијели процес био проведен што ефикасније.

Процјењује се да се у БиХ још између седам и осам хиљада особа воде као нестале, те ће се у будућности предузимати интензивне активности у процесима ексхумација и идентификација несталих особа како би се тај број смањио, истиче се у саопштењу.