latinica  ћирилица
26/04/2016 |  15:58 ⇒ 17:54 | Аутор: СРНА

Електропренос БиХ- Одобрена одлука о улагању већем од милион евра

Скупштина акционара/дионичара Електропреноса БиХ данас је одобрила одлуку о улагању у објекте ове компаније у износу вишем од милион евра, саопштено је након сједнице.
Електропренос БиХ - Фото: РТРС
Електропренос БиХФото: РТРС

Ријеч је о седам објеката на простору БиХ. У оперативном подручју Сарајево то су трафо-станице Пазарић и Пале, у оперативном подручју Бањалука пословно-техничка зграда сједишта Оперативног подручја Бањалука, у оперативном подручју Мостар далековод Томиславград-Купрес и трафо-станица Требиње 1, те у оперативном подручју Тузла трафо-станица Јелах и трафо-станица Теслић.

Одобрена је и одлука Управног одбора о финансијском плану Електропреноса БиХ за период од 2016. до 2018. године, а усвојен је и извјештај о раду Одбора за ревизију компаније за 2015. годину.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је након сједнице да је анализирано укупно стање, али да је највише ријечи било о инвестицијама.

- Имали смо успјешну сједницу. Посљедњих неколико година показали смо да водимо бригу о овој компанији. Она испуњава своје циљеве са аспекта запослености и инвестирања, што је наша брига и приоритет. Усвојили смо финансијски план за период од 2016. до 2018. године, за шта смо посебно заинтересовани, анализирали смо стање у компанији, прегледали одређене трендове и највише смо се бавили самим инвестирањем - навела је је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, трогодишњи финансијски план Електропреноса БиХ износи 110 милиона КМ, од чега се на Републику Српску односи око 39 одсто или 42,5 милиона КМ за инвестиције на простору Српске.

- Компанија извршава свој посао и ми смо задовољни што смо је прије неколико година оживјели разумјевши њену улогу. Важно је да су два ентитета сувласници ове компаније и зато и показујемо нарочиту бригу. То ћемо радити и у наредном периоду разумјевши важност самог субјекта, али исто тако и значај цјелокупног система - истакла је Цвијановићева.

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић рекао је да је компанија прошла почетни период оживљавања и да је сада у зрелој фази постојања.

- Она врши све функције које су стављене пред њу у овом нашем систему. Акценат смо дали на инвестирање зато што желимо одржати тај систем у пуним перформансама пред надолазаће тржиште које већ функционише према ЕУ директивама. С друге стране, кроз инвестирање желимо потпомоћи привредни раст - нагласио је Новалић.

Према његовим ријечима, ова компанија има свој новац за инвестирање, што је врло позитивно у друштву.

- Већ смо увели механизме контроле пословања те компаније, преживјела је почетне муке и сада инсистирамо да за сваки будући инвестициони циклус буде предочена студија изводљивости као пројектна документација - рекао је Новалић.