latinica  ћирилица
26/04/2016 |  16:07 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Попово поље: Површине под лозом и воћним културама интензивно се шире (ВИДЕО)

Откако су нови власници преузели предузеће "Попово поље", прије десетак година, површине под лозом и воћним културама интензивно се шире.
Саднице јабука (Фото: agro-ferticrop.rs) -
Саднице јабука (Фото: agro-ferticrop.rs)

За седам година винова лоза, јабуке и трешње, посађени су на више од двјесто педесет хектара. Планско ширење засађених површина прати куповина нове механизације и инфраструктура, па је до сада уложено више десетина милиона марака. Током зиме и раног прољећа, засађено је нових двадесетак хектара. 

Обнова је дуг процес и мора да има континуитет да би били конкурентни на тржишту, каже један од акционара. Недавно су коплетирали нових тринаест хектара винограда и пет хектара јабуке.

Прошле године домаћем и европском тржишту испоручили су око три хиљаде тона јабука. План је да из посебних расхладних комора, током цијеле године тржишту испоручују јабуке. Интензивни радови су на цијелој површини.

Драгиша Башић, руководилац воћарске производње, каже да је у току фаза отварања противградних мрежа, те да су засади покривени мрежом 70 одсто. Додаје да је план да у овој години покривеност мора бити сто одсто.

Постављање арматуре и мрежа изводи се на око четердесет пет хектара младих насада јабука. Ангажовано је више од стотину сезонских радника.

Раденко Илић, руководилац виноградарске производње, наводи да се мора радити заштита, те да је у последња два дана било доста кише.

Ових дана, путем Министарства пољопривреде, стигло је шеснаест тона регресираног дизел-горива.

Стеван Милиновић из предузећа "Попово поље", истиче да имају право на 52 тоне горива од Министарства, те да је то велика помоћ.

Због ширења производње, потрошња дизела биће већа за око двадесет одсто у односу на прошлу годину. Захваљујући регресираним количинама, издаци су умањени за четердесетак хиљада марака.