latinica  ћирилица
26/04/2016 |  18:13 ⇒ 21:25 | Аутор: РТРС

Стари општи колективни уговор важи до краја маја (ВИДЕО)

Нови колективни уговор, идентичан досадашњем, требало би да буде потписан у четвртак, али на рок од мјесец дана, закључено је након ванредне сједнице Економско-социјалног савјета Републике Српске.
Економско-социјални савјет Српске - Фото: СРНА
Економско-социјални савјет СрпскеФото: СРНА

Социјални партнери сагласили су се да продуже важење постојећег Општег колективног уговора до 31. маја, како би у наредних мјесец дана постигли договор око кључног документа за све раднике у Српској. Ни данас након састанка заправо не знамо чија је одговорност зашто договор, иако су имали три мјесеца, још није постигнут, с обзиром на то да Синдикат оптужује послодавце, а послодавци Синдикат. У сваком случају, сви су сагласни око једног – договор о новом Општем колективном уговору мора бити постигнут. 

Влада, Синдикат, послодавци - након 90 дана коначно први договор. Нови Општи колективни уговор није донесен, али је на захтјев Синдиката и послодаваца постојећи продужен, на наредних мјесец дана.

- Уколико постоји добра воља социјалних партнера да се донесе нови Општи колективни уговор који ће бити у интересу радника у  Српској, али не на штету друга два социјална партнера, онда ће то бити ријешено питање  - каже Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

За представнике Синдиката нових мјесец дана кратак је прелазни период. На питање зашто 90 дана није било довољно за договор о кључном документу за раднике у Српској, социјални партнери немају јасан одговор, па одговорност пребацују једни на друге.

Према ријечима Драгутина Шкребића, из Уније удружења послодаваца Републике Српске, ово је добра воља Уније да се превазиђе постојећа правна празнина, иако су, како каже, позвали све послодавце да поштују важећи Општи колективни уговор док се не донесе нови.

Мишићева је нагласила да је Савез синдиката био спреман да данас потпише нови општи колективни уговор, док су  представници друга два социјална партнера тражили додатно вријеме.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић изразио је захвалност социјалним партнерима који су показали висок ниво одговорности и свијести када је у питању овако значајно питање које одређује судбину и егзистенцију радника. Једно је јасно, како истиче, нови Општи колективни уговор мора бити постигнут.

Осим за неуспјех преговора, социјални партнери оптужују једни друге и за правни вакуум који је настао од 20. до 28. априла. Иако су сви позвали послодавце да наставе поштовати Општи колективни уговор по старом Закону о раду, нико нема одговор какве ће посљедице сносити они који су се о тај приједлог оглушили.