latinica  ћирилица
26/04/2016 |  18:14 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Предсједник Додик обишао бањалучку Ферхат-пашину џамију (ВИДЕО)

Све је спремно за свечано отварање обновљене Ферхат-пашине џамије у Бањалуци, заказано за 7. мај. Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, данас је посјетио Ферхадију и поручио да је овај објекат значајан и да је Република Српска веома заинтересована да отварање протекне у најбољем реду.
Милорад Додик у посјети обновљеној Ферхат-пашиној џамији - Фото: РТРС
Милорад Додик у посјети обновљеној Ферхат-пашиној џамијиФото: РТРС

Главни радови на обнови су завршени, Ферхат-пашина џамија спремна је да 7. маја дочека све званице и стране делегације које ће присуствовати свечаном отварању. Предсједник Српске, Милорад Додик, у посјету је дошао с поклонима, указавши на вриједност овог вјерског објекта. Зато, каже, МУП Српске предузима све безбједносне мјере да свечаност прође у миру.

- Зато сам овдје, да пошаљем поруку свима да се тог дана окупе у миру, како овај објекат и заслужује. Влада Републике Српске је помагала и раније у реконструкцији, финансијским средствима, и показала приврженост објектима који имају верску и културну вриједност, истакао је предсједник Српске.

Све припреме за отварање обновљене џамије теку добро, преостали су само радови на уљепшавању објекта, потврдио је муфтија бањалучки Осман Козлић. Предсједнику је захвалио на посјети и поклону, али и на његовој опредијељености да предстојећи догађај, значајан за Бањалуку и Републику Српску, протекне мирно.

- МУП Републике Српске као носилац сигурносног сегмента ради добро свој посао и надамо се да ће ово протећи како смо и најављивали, у најбољем реду, рекао је Осман Козлић, муфтија бањалучки.

На отварању се очекује долазак много званица, политичких личности из БиХ и региона, али и страних делегација, међу којима је и турски премијер, Ахмет Давутоглу. Сви су, поручује Додик, добродошли.

- Он има своје, а ја своје ставове. Верујем да ћемо се видјети на званичном састанаку. У јучерашњем разговору са амбасадором Турске у БиХ, Ергинајем, прецизирао сам ту могућност. Турска је важна и моћна земља и то треба поштовати, биће то прилика да са турским премијером разговарам о неким стварима које смо раније договорили, истакао је предсједник Додик.

Ферхат-пашна џамија срушена је у ноћи 7. маја 1993. године. Обнова је почела 22 године послије.

Свечано отварање симболично је заказано за 7. мај - датум када се у Исламској заједници, обиљежава Дан џамија.