latinica  ћирилица
26/04/2016 |  18:50 ⇒ 22:27 | Аутор: СРНА

У САНУ одржана промоција "Три поеме" Матије Бећковића

У Српској академији наука и умјетности данас је поводом 75 година од оснивања усташког логора Јасеновац промовисана књига "Три поеме" академика Матије Бећковића.
САНУ - Фото: B92
САНУФото: B92

Академик Миро Вуксановић навео је да три Бећковићеве поеме - "Господе помилуј", "Учини ми љубав" и "Слава теби Боже", уствари представљају молитве Богу, преносе београдски медији.

"Песник и мајстор речи је у поеми `Учини ми љубав` узео именицу душа из које је поникла љубавна нежност и подигао је у суперлатив над суперлативима", рекао је Вуксановић.

Професор Стојан Ђорђић нагласио је да је Прву поему Бећковић написао 2013. године и да је за основу узео познату и најкраћу хришћанску молбу за милост Божију, која је стала у само двије ријечи - Господе помилуј.

"Од те две речи, чијим се небројеним понављањем добија молитва, песник је започео своју необичну модерну епско-лирску творевину - молитвену поему, и развио је до песничке молитве за све", објаснио је Ђорђић.

"Друга поема, испевана годину дана касније, `Учини ми љубав`, прелази из молитве у похвалу, из молбе за божје спасење, у оду највећој милости Божјој, милости љубави", констатовао је Ђорђић и оцијенио да је ова поема похвала љубави и уједно и молитва за љубав.

Бећковић је подсјетио да је у Јасеновцу заклан члан САНУ Драгиша Васовић, те је њему у помен рецитовао пјесму "Кажа".