latinica  ћирилица
26/04/2016 |  19:01 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Оборен српски приједлог Закона о Уставном суду БиХ (ВИДЕО)

Након више од четири мјесеца заврзлама око пословника, на приједлоге Закона о Уставном суду БиХ и о измјенама Кривичног закона БиХ, сутра би могла да буде стављена тачка.
Парламентарна скупштина БиХ - Фото: Screenshot
Парламентарна скупштина БиХФото: Screenshot

Предложена законска рјешења која је у парламентарну процедуру заједнички упутило 13 српских посланика, пред Уставноправном комисијом, удруженим снагама поново су стопирале партије са сједиштем у Сарајеву. По сваку цијену задржати стране судије у Уставном суду БиХ - непромијењен је став сарајевских посланика.

Прегласавање бошњачких над српским посланицима је већ виђен сценарио с почетка фебруара, уз јасну најаву да ће такав бити и сутра. Истовремено, топи се и српско јединство задокументовано крајем новембра, о реакцији на политичку, а не правну одлуку Уставног суда о 9. јануару – Дану Републике. Усаглашених ставова нема ни о промјенама изборног законодавства.

Када су средином децембра српски посланици у парламентарну процедуру упутили приједлоге Закона о Уставном суду и о измјенама Кривичног закона, њихове бошњачки колеге, намјеру да задрже наклоњене им стране судије, дјелимично су прикривали занемарљивим процедуралним пропустима предлагача. Пропусти су у међувремену отклоњени, али су ставови остали непромијењени.

Потом су алиби за аутодеструкцију парламентарци из Сарајева тражили у укидању чак и дејтонских категорија – попут ентитетског гласања. Или промјенама у начину избора и рада Уставног суда Српске. Данас су и дефинитивно отворили карте! Једноставно и без ријечи образложења у комисијским клупама, рекли су "не" предложеним рјешењима.

Два хрватска члана Комисије током гласања нису ни присуствовали сједници. Четири мјесеца акробација - у два парламентарна дома, два предложена закона наизмјенично су хвалили и кудили. Уставни основ су прихватали, а принципе одбацивали. Крајњи исход - суздржани.

Предлагачи ће и сутра бити на страни рјешења из закона. Али, извјесно је ентитетску подршку из Федерације БиХ неће имати. У међувремену нестала је и саборност испољена средином новембра на састанку у Палати Републике Српске када је свих 12 учесника ставило потпис на заједничку изјаву и обавезало се да ће, уколико закони не добију зелено свјетло, поново заједно за сто.

Један такав покушај већ је пропао средином мјесеца. Представници странака окупљених око СДС-а, на заказани састанак код предсједника Републике нису се појавили. Без консултација са СНСД-ом, за сутра најављују, јутрос осмишљени тајанствени закључак о предложеним законима. И очекују бјанко подршку.

Какав год закључак био, тешко да ће у Сарајеву изњедрити рјешење правног нонсеса - судија странаца огрнутих у домаће тоге који би приде, да мијењају историју jeдног народа и право на колективно сјећање. Јер такве судије Сарајево подржава! Да је другачије, не би пропало већ пет покушаја да се стране судије пошаљу кући!