latinica  ћирилица
26/04/2016 |  19:17 | Аутор: СРНА

Црнадак-Ђентилони: Даље јачање привредне сарадње БиХ и Италије

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак данас је у Риму, током сусрета са министром спољних послова и међународне сарадње Италије Паолом Ђентилонијем, истакао заинтересованост БиХ за даље јачање привредне сарадње са Италијом, поводом позитивних резултата трговинске размјене.
Рим (Фото: impresamia.com) -
Рим (Фото: impresamia.com)

Црнадак и Ђентилони оцијенили да су односи БиХ и Италије врло пријатељски и неоптерећени отвореним питањима, те изразили спремност за њихово даље унапређење, уз интензивирање билатералних контаката, саопштено је из МИП БиХ.

Црнадак је навео да је Италија према обиму укупне спољнотрговинске размјене БиХ на другом мјесту са укупно оствареном размјеном у 2015. години вриједном 1,5 милијарди евра. Оцијенио је да добар пут за унапређење економских односа двије земље представља и организовање различитих облика сусрета привредника и инвеститора и представника привредних комора.

Истакао је да БиХ изузетно цијени досадашњу подршку и помоћ коју је Италија пружила, те затражио подршку и залагање Италије унутар ЕУ за прихватање апликације БиХ за чланство у ЕУ.

Разговарано је и о регионалним односима и сарадњи, посебно предсједавању БиХ Централноевропском иницијативом у овој години, самиту лидера процеса Брдо-Бриони и активностима у оквиру Берлинског процеса. Било је ријечи и о мигрантској кризи, борби против тероризма и другим актуелним питањима.

Италијански министар је нагласио да ће се одазвати позиву Црнатка и 16. јуна учествовати у раду Конференције министара иностраних послова ЦЕИ, у Бањалуци.