latinica  ћирилица
26/04/2016 |  22:08 ⇒ 23:30 | Аутор: РТС

Стив Кер најбољи тренер у НБА лиги

Тренер Голден стејта Стив Кер проглашен је за најбољег тренера у текућој НБА сезони, саопштено је на сајту такмичења.
Стив Кер (фото: bleacherreport.com) -
Стив Кер (фото: bleacherreport.com)

Кер је у својој другој години с Голден стејтом оборио рекорд лиге са 73 побједе и девет пораза у регуларном дијелу сезоне, који је претходно држао Чикаго 20 година.

Он је добио 64 прве номинације и укупно је освојио 381 поен од 130 чланова комисије сачињене од спортских новинара из САД и Канаде.

Кер је побиједио тренера Портланда Терија Стотса са 335 поена и 37 првих номинација и троструког добитника овог признања, тренера Сан Антонија Грега Поповича са 166 поена и 10 првих номинација.

Тренери су за први номинацију добијали по пет, за другу по три и за трећу по један поен.

Овај 50-годишњи тренер није током цијеле сезоне предводио Голден стејт, јер је због операције леђа пропустио 43 утакмице почетком године. За то вријеме његов замјеник и асистент Лук Волтон је остварио 39 побједа и четири пораза.

Актуелни шампион је ове сезоне забиљежио и најбољи старт од 28 узастопних побједа, остварио је и 34 узастопна тријумфа на гостовањима, а рачунајући и крај прошле сезоне уписали су и 54 узастопне побједе на домаћем терену.

Такође, Голден стејт је постао прва екипа у историји која није изгубила двије утакмице заредом током регуларног дијела сезоне и није двапут поражена од једног тима.