latinica  ћирилица
27/04/2016 |  08:01 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Радончићу

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење предсједнику Савеза за бољу будућност Фахрудину Радончићу и још троје оптужених за ометање рада правосуђа.
Фахрудин Радончић - Фото: РТРС
Фахрудин РадончићФото: РТРС

За данашње рочиште предвиђено је саслушање свједока Аиде Топаловић, Химзе Селимовића и Далиде Бурзић.

Радончићу се, заједно са Бакиром Даутбашићем, Билсеном Шахман и Зијадом Хаџијахићем, суди због удруживања ради чињења кривичних дјела, ометање рада правосуђа и давање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Оптужница их терети да су присиљавали Азру Сарић да у случају "Кељменди" да лажни исказ пред судом у Приштини, као и да не свједочи у истрази која се против Радончића води пред Тужилаштвом БиХ.

Они су оптужени и да су утицали на Зијада Хаџијахића, службеника Амбасаде САД, да врши притисак на Тужилаштво БиХ у предмету који се води против Радончића, за шта је његова супруга награђена амбасадорским мјестом у Словенији.

На претходном рочишту саслушани су адвокат Васвија Видовић и новинар Индира Ћатић.

Видовићева тада није жељела да положи дио заклетве свједока пред почетак рочишта, појаснивши да јој то не дозвољава чињеница да је пуномоћник Радончића и Шахманове од 2014. године и да је у томе спречава адвокатска обавез.

Она је навела да није саслушавала ниједног свједока у овом предмету и да се у косовском случају "Кељменди" који је започео 1993. године, а који се доводи у везу са Радончићем бавила политичком позадином, што му је, како је рекла, и суштина.

Суд БиХ укинуо је 15. априла притвор Радончићу и одредио му мјере забране, међу којима је напуштање Кантона Сарајево.

Суђење Радончићу, Даутбашићу, Шахмановој и Хаџијахићу почело је 30. марта.

Данашње рочиште заказано је за 13.00 часова.