latinica  ћирилица
27/04/2016 |  08:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп и Хилари још ближи номинацијама послије побједе на истоку САД

Претенденти за номинацију Републиканске и Демократске странке на изборима за предсједника САД Доналд Трам и Хилари Клинтон освојили су свако у својој странци велику побједу на прелиминарним изборима у пет сјевероисточних држава.
Хилари Клинтон и Доналд Трамп (Photo montage by Salon) -
Хилари Клинтон и Доналд Трамп (Photo montage by Salon)

Послије побједе на унутарстраначким изборима у Конектикату, Делаверу, Мериленду, Пенсилванији и Род Ајленду републиканац Доналд Трамп је себе већ прогласио за кандидата.

Он је од 118 расположивих делегата добио 105 чиме је повећао укупан број својих делегата на 950. Џон Кејсик је освојио пет делегата из Роуд Ајленда а Том Круз једног. За номинацију Републиканске странке потребно је 1.237 делегата.

И Хилари Клинтон је доминиарла у четири од поменутих пет држава, изгубивши само у Роуд Ајленду и сада има 90 одсто од 2.383 делегата који су јој потребни за номинацију.

Ипак ривал Клинтонове Берни Сандерс и Трампови ривали републиканци Тед Круз и Џон Кејсик обећавају да ће наставити трку без обзира што су им шансе све слабије.

Трамп још увијек мора да се потруди да обезбједи довољан број делегата потребне за номинацију прије националне конвенције Републиканске странке у јулу. Круз и Кејсик раде на томе и прете да ће приморати Трампа да се са њима суочи на самој конвенцији гдје делегати послије првог круга могу да гласају за кога хоће.

Трамп то не признаје. Он тренутно има 77 одсто потребних делегата и по њему трка је завршена. "Готово је. Што се мене тиче, готово је" рекао је он на побједничком скупу у лобију Куле Трамп у Њујорку, пренио је АП.

Освојивши побједе у Конектикату, Делаверу, Мериленду, Пенсилванији, Хилари Клинтон сада има 90 одсто делегата потребних да буде прва жена номинована за кандидата на предсједничким изборима.

Увјерени у унутарстраначке побједе и Трамп и Клинтонова су на побједничким скуповима паљбу окренули један према другом дајући увид у то како би могла да изгледа предсједничка трка послије њихове номинације.

"Мислим да је она лош кандидат и да ћу је лако побједити," рекао је Трамп на конференцији за штампу у Њујорку.

Трамп који се спрема да данас у Вашингтону говори о спољној политици киртиковао је Клинтонову и за учинак док је била државни секретар и чињеницу да је гласала за рат у Ираку док је била сенатор из Њујорка.

Он је рекао да је њена једина предност то што покушава да буде прва жена предсједник САД.

"Искрено да је Хилари Клинтон мушкарац, мислим да не би добила 5 одсто гласова," рекао је он преноси Ројтерс.

На побједничком скупу у Филаделфији Клинтонова је Трампа управо критиковала што је оптужује да игра "на женску карту".

"Ако је борба за здравствену заштиту жена, плаћено породиљско одсуство и једнаку плату играње на женску карту, онда ћу да играм," рекла је она.