latinica  ћирилица
27/04/2016 |  08:52 ⇒ 13:26 | Аутор: РТС

Оборен изнад Србије '99, постаје први човек авијације САД

Генерал Дејвид Голдфејн номинован је за мјесто врховног официра америчке војне авијације 17 година након што је преживио обарање свог ловца Ф-16Ц изнад Србије.
Генерал Дејвид Голдфејн - Фото: Screenshot/YouTube
Генерал Дејвид ГолдфејнФото: Screenshot/YouTube

Како преноси званична публикација америчке војске "Старс енд страјпс", Голдфејн ће на позицији првог човјека авијације замијенити Марка Велша који иде у пензију.

"Осјећам се почаствовано што сам номинован на мјесто 21. начелника штаба америчке војне авијације", рекао је Голдфејн.

Како се наводи у тексту "Војни пилот некада оборен изнад Србије, сада виђен за мјесто на челу авијације", Голдфејнов успон је био веома брз и он стиже на нову позицију непуних годину дана након што је унапријеђен у генерала са четири звјездице.

Ипак, како истиче лист, упркос високим позицијама у Здруженом штабу војске САД и команди америчке авијације од 2011. до 2015. године, Голдфејн је најпознатији по својим искуствима у ратним дејствима, а прије свега по искуствима из 1999. године када је НАТО бомбардовао Србију.

"Он је често говорио о ноћи у којој је ракета земља-ваздух експлодирала поред његовог авиона изнад Београда 2. маја 1999. године, када су САД и НАТО изводиле Операцију Уједињена сила у ваздушном рату против Слободана Милошевића и његових српских снага након бројних злочина на Балкану", пише лист.

Како се наводи, Голдфејн се катапултирао из свог авиона Ф-16Ц те ноћи и "након пада са падобраном успио је да се домогне Косова гдје га је два сата касније покупила спасилачка хеликоптерска мисија".

Међутим, према доступним информацијама та ноћ се одвила другачије и Голдфејн је евакуисан на други начин.

Голдфејнов Ф-16Ц из састава 555. ловачког одреда "Трипл никл" полетио је из базе у Авијану, а оборила га је 2. маја екипа 3. ракетног дивизиона из састава 250. ракетне бригаде ПВО, рактеним системом С-125 Нева из села Карловчић у Срему.

Голдфејн је покушао да прелети до БиХ, али је морао да се катапултира и приземљио се у атару села Синошевић, док је његова летјелица пала након лета ка југу, негдје у близини Шапца.

По њега је затим дошла спасилачка екипа са два хеликоптера, пребацила га до аеродрома у Тузли, одакле се вратио у Авијано.

Голдфејн је био директан учесник и у операцијама Пустињска олуја (Ирак, Заливски рат) и Истрајна слобода (Авганистан). Има више од 4.200 сати налета за командама више авиона, међу којима су и Ф-16 и Ф-117, чији је један примјерак оборен изнад Србије 1999. године.