latinica  ћирилица
28/04/2016 |  10:29 | Аутор: СРНА

Италија: Обавезно узимање отисака прстију од миграната

Италија ће увести мјеру узимања отисака прстију од миграната који прелазе Средоземно море одмах након што их преузму спасилачки бродови, саопштили су званичници.
Мигранти - Фото: АП
МигрантиФото: АП

Овај потез могао би да умањи тензије између Италије и њених партнера из ЕУ поводом великог броја миграната који стижу у Италију и настављају пут према сјеверној Европи без регистровања.

Уколико се не региструју у Италији, сусједне земље, попут Аустрије и Француске или Њемачке и Шведске, немају могућност да их пошаљу назад у Италију.

Потез италијанских власти услиједио је послије јучерашњег разговора министра унутрашњих послова Анђела Алфана и комесара ЕУ за миграције Димитриса Аврамопулоса на Сицилији, гдје се већина пристиглих миграната "обрађује" у пријемним центрима.

У овом тренутку није познато да ли ће нова мјера бити примјењивана систематски. Мигранти које спасиоци проналазе на мору често су у таруматизованом стању, а тражиоци азила који долазе из Еритреје генерално одбијају да дају отиске прстију зато што желе да се региструју у некој другој земљи.

Европска комисија упозорила је прошле године Италију да њена процедура регистровања миграната мора бити ефикаснија.