latinica  ћирилица
28/04/2016 |  12:59 ⇒ 13:10 | Аутор: novosti.rs

Нови свједок враћа случај "Брис Татон" на почетак?

Апелациони суд у Београду упутио је захтјев за саслушање Слободана Ченића у поступку за смрт навијача из Тулуза. У изјави од прије годину тврдио да је Француз сам скочио бјежећи од навијача.
 - Фото: B92
Фото: B92

Ако свједок Слободан Ченић и у суду буде испричао оно што је прије нешто више од годину дана изнио у јавност, а везано за напад на француског навијача Брис Татона, врло је извјесно да би поступак у овом случају могао да буде поновљен.

Ченић, који последњих година живи у Шведској, биће позван у Виши суд у Београду, пошто је Апелациони суд наложио да он мора да буде саслушан као свједок и да затим Виши суд оцијени све доказе и на основу њих донесе одлуку има ли основа за понављање кривичног поступка.

Налог за саслушање Апелациони суд је упутио уважавајући жалбу браниоца Ивана Грковића (осуђен на 14 година затвора), адвоката Зоре Добричанин Никодиновић, поднесене на одлуку Вишег суда, који је у октобру прошле године одбацио захтјев за понављање поступка.

- Не желим да браним хулигане, јер тај несрећник не би ни страдао да навијачи Партизана нису напали Французе из чиста мира. Али истина је да га нико од њих није бацио, кунем се. Нисам ни судија, ни порота, али знам да су за тај догађај углавном осуђени неки клинци, а не иницијатори. Ако треба, спреман сам и на полиграф да идем - испричао је својевремено Ченић, наводећи да је био свједок догађаја од 17. септембра 2009. године, кад је на Обилићевом венцу нападнут Татон, који је од задобијених повреда преминуо неколико дана касније.

Тог дана, како је испричао, сједио је у једном кафићу на Обилићевом венцу, кад су одједном са две стране дотрчали "гробари":

- Неко од њих је у пролазу добацио: "Ено их Французи!" Све се десило за непун минут. Упалила се бакља, напали су то друштво које је било десетак метара од мене, оборили су конобара. Наступио је општи метеж, чули су се крици. Кренуо сам према огради изнад подземне гараже и својим очима видио како престрављени Татон прескаче и пада у амбис. Нико га није гурнуо, пао је бјежећи од навијача.

Мјесто са којег је пао Брис Татон

Лично сам видио како несрећни навијач Тулуза пропада у подземну гаражу на Обилићевом венцу, бјежећи од напада групе "гробара". Брис је био жив кад сам га последњи пут видео, али је његова глава страховито брзо отицала у предјелу сљепоочнице. Онда је стигла Хитна помоћ и сви знате како се завршило. Ужасно ми је криво јер нико није заслужио такав крај.

Првостепеном пресудом, четрнаесторо окривљених осуђено је на укупно 240 година затвора. Међутим, Апелациони суд је, послије уложених жалби одбране, смањио казну којом су били осуђени на укупно 123 године.

Тужилаштво је тврдило да су током масовне туче опколили Татона, тукли га ногама и рукама док је лежао на тротоару, гађали га пепељарама и чашама и ударали палицама и бакљама. Потом су га одвукли и притисли на ограду степеништа и намјерно га бацили са висине од 4,28 метара у простор између степеништа и гараже, а потом се разбјежали у разним правцима.

Татону су нанесене тешке повреде главе и бројне друге повреде, од којих је 12 дана касније преминуо у Клиничком центру Србије.