latinica  ћирилица
28/04/2016 |  13:41 ⇒ 29/04/2016 | 08:56 | Аутор: РТРС

Стари Општи колективни уговор важи до 30. маја (ВИДЕО)

Влада Републике Српске донијела је данас Одлуку о примјени одредаба Општег колективног уговора до 30. маја.
Антон Касиповић и Миленко Савановић - Фото: СРНА
Антон Касиповић и Миленко СавановићФото: СРНА

Влада Српске ову одлуку донијела је на посебној сједници, свјесна, како каже потпредсједник Антон Касиповић, своје обавезе да заштити права радника.

Иако нису потписали продужење старог општег колективног уговора послодавци су позвали све колеге да исплаћују плате у складу са досадашњим и новим прописима. Влада Срспке, као један од социјалних партнера који учествује у преговрима , одлучила је да донесе ову одлуку јер није постигнут договор између социјалних партнера. Наставак преговора очекује се након Васкршњих празника, а рок је јасан - крај маја.

Да би заштитила права радника, Влада Српске продужила је важење старог општег колективног уговора до краја маја. Усвајањем Закона о раду, из Владе поручују да су организовали преговоре партнера, чак и формирали стручне радне групе - ипак договор још није постигнут.

- Тај процес је имао своју динамику, али је очигледно да је било веома различитих ставова због чега, у роковима које је Закон прописао, нисмо дошли до усаглашеног текста општег колективног уговора, рекао је Антон Касиповић, потпредсједник Владе Републике Српске.

- Тај процес настављамо, он није нимало лак и једноставан обзиром на значај Општег колективног уговора којим се везују судбине и егзистенција свих који су у радном односу, додао је Миленко Савановић, министар рада и борачко -инвалидске заштите.

Иако нису дали писмену сагласност за продужетак важења Општег колективног уговора, плате неће доћи у питање, увјеравају послодавци.

- Постоји Закон о раду, постоје правилници и сматрамо да нема препрека за исплаћивање плата. Позивамо све послодавце да исплаћују плате у складу са досадашњим и новим прописима, нагласио је Саша Аћић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Послодавци поручују да су спремни за преговоре и вјерују да ће у наредних мјесец дана бити постигнут договор са синдикатом и са Владом.

Шансу дијалогу даје и Влада Српске, али ако се социјални партнери до 30. маја не усагласе око текста новог општег колективног уговора -Касиповић истиче, да Влада има и друге законске могућности којима ће заштити интересе радника.