latinica  ћирилица
28/04/2016 |  14:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска: Двије године затвора због карикатуре пророка Мухамеда

Суд у Анкари је данас осудио два истакнута турска новинара на двије године затвора зато што су своје колумне илустровали контроверзном карикатуром пророка Мухамеда, коју је првобитно објавио француски сатирички недјељник "Шарли Ебдо", изјавио је адвокат новинара.
Турска  (Фото:flickr/KLMircea) -
Турска (Фото:flickr/KLMircea)

Пресуда је изречена колумнистима опозиционог дневног листа "Џумхуријета", Хикмету Џетинкаји и Џејди Каран, који имају право да уложе жалбу на ту пресуду, пренијела је агенција АФП.

"Два новинара су осуђења на по двије године у затвору. Али ми ћемо се жалити апелационом суду", рекао је адвокат новинара Булент Утку.

Суђење Карановој и Џетинкаји је почело у јануару прошле године, под оптужбама за "подстицање јавне мржње и вријеђање религијских вредности", пошто су своје колумне илустровали контроверзном карикатуром.

Лист "Џумхуријет" је лани објавио прилог на четири стране са материјалом из "Шарли Ебдоа", који је био преведен на турски, а био је то први број који је тај француски сатирички недјељник објавио послије смртоносног напада исламиста на редакцију тог листа 2015. године.

Прилог који је објавио "Џумхуријет", међутим, није садржавао контроверзну насловницу "Шарли Ебдоа" са карикатуром пророка Мухамеда, али је карикатура двапут приказана на унутрашњим странама прилога.