latinica  ћирилица
28/04/2016 |  16:08 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Добојски борци поново разочарани – споменик погинулим борцима није приоритет (ВИДЕО)

Након споменика португалским војницима Добој ће у новијој историји добити још један споменик, али поново не погинулим српским борцима. Наиме, иако још није познато шта се гради у центру Добоја на зеленој површини, према незваничним сазнањима, ријеч је о споменику жртвама поплава.
Шта се гради у Добоју? - Фото: Screenshot
Шта се гради у Добоју?Фото: Screenshot

Борачке организације разочаране су што градња споменика за погинуле борце није приоритет. 

Шта се гради пар метара од прозора Спомен собе погинулима, не знају ни у Организацији породица погинулих. Не противе се изградњи споменика жртвама поплава, али су разочарани што за 1.800 српских јунака у Добоју, још нема централног споменика.

- Диже се споменик, немам ништа против, и то су мајке које су погубиле дјецу у поплавама ни криве ни дужне, али да добију приоритет у односу на борачку категорију становништва то већ превазилази сваки коментар, рекао је Драго Јовић, предсједник Организације породица погинулих и несталих у Добоју.

У Борачкој организацији поново раскол. Док једни сматрају да би градња било каквог другог споменика у тренутним околностима, осим погинулим борцима, била провокација и прст у око борачкој популацији, други не дијеле такав став.

- Радимо на томе да се тај споменик изгради у што краћем року, а све остало не сматрамо ниједном провокацијом, истакао је Петар Тубић, предсједник Скупштине ГБО Добој.

Ко је напречац донио одлуку да гради споменик жртвама поплава нисмо успјели сазнати, јер у градској управи саговорника на ову тему нема. Не знају ни опозициони одборници. Сања Вулић каже да Скупштина града није донијела такву одлуку нити је у ту сврху измијењен регулациони план.

- Оно што ми имамо информације из кругова СДС-а јесте да је предсједник СДС-а Младен Босић рекао градоначелнику да под хитно крене у изградњу тог споменика како би смирио медијске приче, нагласила је Вулићева.

Огорчени и незадовољни борци пред камере не желе јер, како кажу, трпе невиђен притисак. Од кога и због чега не откривају.  Кажу потврде ли се тачним њихова сазнања, Добој би ускоро, након споменика португалским војницима, могао добити и споменик жртвама поплава, док ће споменик погинулим српским борцима, и даље, бити на чекању.