latinica  ћирилица
28/04/2016 |  16:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Кина тестирала оружје за које још не постоји одбрана

Кина је тестирала хиперсонично оружје ДФ-ЗФ, за које, како наводи азијско-пацифички портал "Дипломат", тренутно не постоји одговарајућа одбрана, а према најоптимистичнијим прогнозама, пројектил би могао да буде оперативан до 2020.

"Једрилицу, која је летјела брзином од неколико хиљада миља на сат, пратио је сателит јер је летила дуж ивице атмосфере", навео је званичник Пентагона Бил Герц.

Кина је то оружје тестирала укупно седам пута. Посљедње лансирање ДФ-ЗФ, ултрабрзе ракете која наводно може да продре кроз одбрамбени систем САД, извршено је у новембру 2015, преноси РТС.

ДФ-ЗФ наводно може да развије брзину од чак 12.359 километара на сат. Ова ракета са бојевом главом кружи на самој границу између космоса и атмосфере, око 100 километара изнад земље, и то помоћу великих балистичких ракета, бустера.

Једном када достигне ту висину, она почиње да "једри" по релативно равној трајекторији и убрзава до 6.173 километра на сат.

Војни званичници САД потврдили су у јуну 2015. године да је ДФ-ЗФ успео да изведе "екстремне маневре" током пробног лета.

Оно што ово оружје чини посебно опасним јесте што не постоји адекватна одбрана против тог новог хиперсоничног оружја.

Стручњаци претпостављају да је Кина и даље око двије деценије далеко да до краја развије пројектил ДФ-ЗФ, мада неки аналитичари сматрају да би ново оружје могло бити оперативно већ 2020. године.