latinica  ћирилица
28/04/2016 |  16:40 | Аутор: СРНА

Софтић са представницима Удружења банака БиХ

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић је представницима Удружења банака БиХ образложио мотиве и разлоге за доношење одлуке Управног одбора Централне банке БиХ о утврђивању и одржавању обавезних резерви и утврђивању накнаде банкама на износ резерве чија примјена почиње 1. јула.
Сенад Софтић (Фото: radiosarajevo.ba) -
Сенад Софтић (Фото: radiosarajevo.ba)

У саопштењу Централне банке БиХ наводи се да је састанак у Сарајеву одржан на Софтићеву иницијативу да би се разговарало о овој одлуци Управног одбора Централне банке БиХ која је донесена 13. априла.

Разговарано је о практичном спровођењу наведене одлуке на нивоу банкарског сектора и о њеном утицају на банкарски сектор у БиХ у цјелини, те о аспектима провођења за поједине комерцијалне банке.

Истакнуто је да је тренутна ликвидност банкарског сектора висока, те да ће и након примјене нове одлуке, кредитни потенцијал банака и даље бити на високом нивоу, што оставља простор банкама да наставе подржавати економску активност и финансирање квалитетних пројеката.

У дијелу разговора о координацији између свих дијелова финансијског и банкарског сектора, банкари су истакли неопходност и дали подршку јачању координације дјелатности ентитетских агенција за банкарство, као и законске надлежности Централне банке БиХ с циљем јачања финансијске стабилности, бољег функционисања и доношења квалитенијих прописа и рјешења.

Посебно је наглашен значај квалитетније контроле банкарског сектора коју спроводе надлежне институције.

Разговарано је и о приједлозима нових ентитетских закона о банкама који морају обезбиједити поштивање надлежности свих институција на које се закон односи, укључујући и надлежност Централне банке БиХ као институције која је једина надлежна за монетарну политику и за инструмент монетарне политике, обавезну резерву.

Представници Удружења банака БиХ, у интересу транспарентности и јединственог функционисања банкарског и финансијског система, подржали су Јединствени регистар трансакционих рачуна, при чему је истакнуто да је неопходно да овај регистар буде цјеловит, с ажурним подацима.