latinica  ћирилица
28/04/2016 |  17:24 | Аутор: СРНА

Уставни суд БиХ: Окончати поступке у којима је нарушено правично суђење

Уставни суд БиХ наложио је данас надлежним судовима или управним органима да, у свим случајевима у којима је утврдио постојање повреда права апеланата на правично суђење, хитно окончају поступке, те да, сагласно Правилима Уставнога суда БиХ, у року од три мјесеца од дана достављања одлуке обавијесте Суд о мјерама које су предузете с циљем њиховог извршења.
Уставни суд БиХ (архива) - Фото: РТРС
Уставни суд БиХ (архива)Фото: РТРС

Из Уставног суда БиХ саопштено је да је, одлучујући о апелацијама у вези са доношењем одлука у разумном року, о допустивости и меритуму, Суд донио један број одлука којима је установљена повреда права апеланата на правично суђење, односно одбио је као неосноване апелације у случајевима у којима је закључио да такве повреде није било.

Уставни суд БиХ је на редовној сједници Великог вијећа донио један број одлука којима су одбачене као недопустиве апелације које су очито биле неосноване, јер захтјеви апеланата нису били оправдани, односно чињенице које су апеланти предочили Суду у тим случајевима ни на који начин нису могле да оправдају њихову тврдњу да постоји кршење њихових права заштићених Уставом или да, као странке у поступку, сносе посљедице кршења права заштићених Уставом.

Из Уставног суда БиХ саопштено је да је одбачен један број апелација које су поднесене неправовремено, након протека рока за подношење апелације или преурањено, односно у случајевима у којима је Суд утврдио да апеланти нису искористили све расположиве правне лијекове у претходноме поступку.

Све одлуке усвојене на сједници биће достављене апелантима у року од мјесец дана и објављене на интернет-страници Уставног суда БиХ.