latinica  ћирилица
28/04/2016 |  17:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Пусић: Агитовање против моје кандидатуре штети Хрватској

Кандидаткиња Хрватске за генералног секретара Весна Пусић изјавила је данас да агитовање против њене кандидатуре значи агитовање против Хрватске, али да њој лично не могу да наштете људи који користе говор мржње.
Весна Пусић - Фото: СРНА
Весна ПусићФото: СРНА

Група посланика Домољубне коалиције послала је данас отворено писмо Савјету безбедности УН, у ком је оспорила кандидатуру бивше хрватске министарке спољних послова за генералну секретарку УН.

"По први пут у историји Хрватска има шансу да се кандидује за мјесто генералног секретара УН. По постојећим правилима, ту шансу ће поновно имати за 50 година. Агитовати против кандидатуре хрватске представнице значи агитовати против Хрватске", навела је Пусићева на свом Фејсбук профилу.

"Људи који то чине штете угледу моје домовине Хрватске. Међутим, будући да су то људи који се залажу и користе говор мржње, страх, претњу, дискриминацију и искључивост, мени лично не штете. Јер ја се залажем за све супротно од тога и то ме, између осталог, управо препоручује за посао генералног секретара УН", поручила је Пусић.

Група од 22 посланика Домољубне коалиције, на иницијативу генералног секретара и посланика ХСП АС Пере Ћорића, својим потписима оспорила је Весну Пусић као легалног и легитимног кандидата за генералног секретара.

Хрватски посланици наводе да је отворено писмо само један од корака којима желе да сприијече да Весна Пусић заузме овако високу и важну дужност и да на тај начин "настави да срозава нарушени углед Хрватске у међународним институцијама."Пусићева је, како кажу, умногоме допринијела нарушавању тог угледа својим "непримјереним изјавама од 2001. године на овамо, а и својим нечињењем на враћању угледа док је обављала дужност министарке спољних послова у Влади Зорана Милановића".