latinica  ћирилица
01/05/2016 |  08:02 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Благодатни огањ у Српској и Србији (ФОТО/ВИДЕО)

Благодатни огањ, пламен са Христовог гроба у Јерусалиму, стигао је и ове године у Републику Српску. Бројни вјерници дочекали су огањ испред Саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци, након чега је служена Света архијерејска литургија.
Благодатни огањ у Бањалуци - Фото: РТРС
Благодатни огањ у БањалуциФото: РТРС

Благодатни огањ стигао је међу велики број вјерника који су огњем палили свијеће. Свети пламен преносио се међу суграђанима, ширио се мирис уља и тамјана , а услиједила је литија око храма. Долазак Благодатног огња представља велики благослов, рекли су вјерници.

Након литије у православном храму Христа Спаситеља служена је Света архијерејска литургија која је завршена причешћем вјерника. Епископ Бањалучки Јефрем честитао је свим вјерницима празник васкрсења Христовог поздравом – Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!

Свјетлост са Христовог гроба обасјала је ноћас Романију. 30 минута послије поноћи Благодатни огањ из Јерусалима донесен је у Храм Светог пророка Илије на Сокоцу.

Фото: Срна

Порта Храма била је препуна вјерујућих, углавном младих . Са радошћу су дочекали свјетлост која сваке Велике суботе обасјава гроб Исуса Христа у цркви Васкрсења Христовог у Јерусалиму. Запаљене су по 33 воштанице које симболизују исто толико Христових година.

Након молитве у порти, Васкршњу литургију, уз саслужење локалног свештенства, служио је архијерејски замјеник у Митрополији дабробосанској, протојереј – ставрофор Борис Бандука. Прилику да Благодатним огњем запале свијеће прије васкршње литургије имали су вјерници и у другим храмовима Митрополије дабробосанске. 

Велики број вјерника дочекао је Васкрс у фочанским храмовима Светог Саве и Светог Николе, уз благодатни огањ из Јерусалима.

Благодатни огањ стигао је у Фочу прије свитања, а у 5.00 часова почео је опход вјерника са упаљеним свијећама око оба храма.

Благодатни огањ, пламен са Христовог гроба, донијет је синоћ испред Храма Светог Саве у Београду, гдје га је дочекало више хиљада вјерника, свештенство Српске православне цркве са патријархом Иринејем, предсједник Србије Томислав Николић и постројена гарда Војске Србије. 

Услиједило је паљење свијећа и ширење огња међу вјерницима, а потом и литургија у Храму коју је служио патријарх Иринеј. 

Благодатни огањ у Храму Светог Саве (Фото: Танјуг)

За Васкрс се вјерници припремају 40 дана и са усхићењем дочекују празничне дане које, како кажу, прослављају свечано у кругу породице, поштујући традиционалне обичаје.

Васкршње славље је за вјернике крај Великог поста, а први мрсни залогај су васкршња јаја која се, према древном обичају фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

Васкрс хришћани славе три дана, па су у календару Српске православне цркве, црвеним словом обиљежени Васкршњи понедјељак и Васкршњи уторак. У дане овог празника вјерници размјењују поздраве - Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!