latinica  ћирилица
01/05/2016 |  08:39 | Аутор: БЕТА

Кери иде у Женеву да подржи прекид ватре у Сирији

Амерички државни секретар Џон Кери путује у Женеву у знак подршке прекиду ватре у Сирији гдје су настављени сукоби у провинцији Алеп.

Кери ће у имати разговоре са специјалним изаслаником УН за Сирију Стафаном де Мистуром и колегама из Саудијске Арабије и Јордана, Аделом ел Џубеиром и Насером Џудехом, изјавио је портпарол америчке дипломатије Џон Кирби.

"Амерички државни секретар путује у Женеву да би подржао обуставу сукоба на сиријској територији како би хуманитарним организацијама био омогућен приступ угроженим подручјима", рекао је Кирби.

Више од 200 особа погинуло је за осам дана у сукобима на сјеверу Сирије, посебно у провинцији Алеп, што су УН оцијениле као "монструозно непоштовање живота цивила с обје стране".

Пораст насиља и сукоба зараћених страна у Сирији уништио је прекид ватре који је ступио на снагу 27. фебруара уз посредовање САД и Русије. Због ескалације насиља доведени су у питање већ крхки индиректни преговори под окриљем УН у Женеви.

Извори блиски америчким, руским и сиријским изворима саопштили су у петак увече да су САД и Русија договориле прекид ватре на два подручја у Сирији који не обухвата Алеп.

Русија је раније саопштила да неће тражити од Дамаска да прекине ваздушне нападе у провинцији Алеп, оцјењујући да се на том подручју води "борба против терористичке претње".

У Сирији је током петогодишњег рата страдало више од 270.000 људи, а неколико милиона је расељено.