latinica  ћирилица
01/05/2016 |  08:54 | Аутор: ТАНЈУГ

"Нишвил" од 11. до 14. августа у освајању нових коридора

Џез фестивал "Нишвил", 22. по реду, биће одржан од 11. до 14. августа под слоганом "Нишвил ка новим коридорима", а програм ће обухватити 110 концерата на 11 бина на којима ће наступити 660 извођача.
Нишвил - Фото: архив
НишвилФото: архив

"Слоган указује на на нашу тежњу да освојимо нове коридоре у Нишкој тврђави и проширимо број бина, да попунимо још три коридора у тврђави и то са бесплатним програмима. Из године у годину проширујемо програм са жељом да комбиновањем различитих праваца џеза заразимо што ширу публику том музиком", рекао је директор "Нишвила" Иван Благојевић.

Благојевић је најавио да "Нишвил" почиње већ 9. и 10. августа програмом посвећеним Шабану Бајрамовићу од чијег рођења се обиљежава 80 година.

Он је подсјетио да "Нишвил" сваке године, поред споменика Шабану Бајрамовићу, организује концерте "Пријатељи Шабану", што је наставак приче из Сава Центра 2008. године када је организован велики концерт посвећен том умјетнику.

Звезда 22. издања нишког фестивала је соул певачица Џос Стоун, коју многи сматрају новом Аретом Френклин и која са 28 година већ има 13 година каријере.

Једна од тренутно најбољих пјевачица ће затворити "Нишвил" 14. августа, а претходно ће у нишкој тврђави наступити амерички гитариста италијанског порекла Ал Ди Меола, трио који чине Сајрус Чеснат, Лени Вајт и Бастер Вилијамс, затим некадшњи сарадник Мајлса Дејвиса и један од водећих саксофониста Бил Еванс.

Међу извођачима биће и британски џез-фанк бенд "Схакатак", који је својевремено у Југославији имао велики број поклоника, саксофониста, композитор и репер Совето Кинћ, Биља Крстић и ансамбл "Бистрик", јапански састав "Yуићиро Токуда"с Ралyждиг".

Благојевић је најавио да ће први пут у Србији гостовати два џез бенда из Кине - "Голден Буддха Јаж Банд" и "Ли Гао Yанг Гроуп", што је резултат његове посјете Кини прошлог октобра на позив кинеског Министарства културе и тамошњих џез удружења.

Према ријечима Благојевића, више од 20 земаља имаће своје представнике на "Нишвилу".

Ове године биће и двије нове бине - "Balkan"s saints stage" на којој ће бити такмичење балканских оркестара који свирају џез, и "Друм ћаланге стаге" - такмичење бубњара, а пратећи програм ће обухватити изложбе, филмове, позоришне представе, промоције.

"Покушавамо да сваке године осмислимо неку новину како би што већи дио тврђаве заузели, па ћемо имати и изложбу радова стрип умјетника, изложбу олдтајмера, сајам хране Балкана", објаснио је Благојевић.

Он наглашава да најзначајнији дио фестивала представљају радионице за младе музичаре, у којима учествује око 200 полазника.

"Нишвил је једну ширу публику заинтересовао за џез и ми сада имамо у публици све више младих. Према анализи, коју смо радили, чак 60 посто наше публике јесу млади што је невјероватно за џез фестивале", истакао је он.

Благојевић је примијетио да су током претходне двије деценије успели да "једну затворену врсту умјетничке музике представе у форми спектакла".

"Направили смо помало егзитовски концепт за умјетничку музику. То је велики шок за све велике џез звијезде када виде да 5.000 људи пажљиво слуша оно што они свирају по клубовима за пар стотина људи", оцијенио је директор "Нишвила".

Организатори очекују да ће "Нишвил" посјетити око 150.000 људи.

"Око 100.000 аутомобила прође током фестивала поред Ниша и ако бисмо успјели да бар један проценат тих туриста привучемо да сврате на Нишвил, град би имао велики приход од тога", додао је Благојевић.