latinica  ћирилица
01/05/2016 |  12:05 ⇒ 18:35 | Аутор: СРНА

Истанбул: Сузавац и сукоби на првомајском протесту (ФОТО/ВИДЕО)

Једна особа је погинула у покушају демонстраната да дођу до трга Таксим у централном дијелу Истанбула, након што је полиција употријебила сузавац и водени топ.
Хаос у Истанбулу - Фото: ТАНЈУГ
Хаос у ИстанбулуФото: ТАНЈУГ

Турски дневник "Хабертурк" пише да је једна особа погинула када је ударио камион са воденим топом, док је покушавао да дође до трга Таксим.

Према писању листа, погинуо је Наил Мавус /57/ којег је камион прегазио.

Турске власти сагласиле су се са неколико синдиката да се 1. мај прослави у одређеним дијеловима области Бакиркој, недалеко од аеродрома у Истанбулу.

У Истанбулу су појачане безбједносне мјере јер се током првомајских маршева и протеста редовно дешавају инциденти између демонстраната и безбједносних снага.

Hard barricades in front of #Galatasaray Lisesi, #Istiklal Caddesi, #Gezi, #Taksim, İstanbul, #Turkey pic.twitter.com/0t4nOw2Puk

Из канцеларије гувернера Истанбула саопштено је да ће 24.500 припадника безбједносних снага данас бити на дужности.

Станица метроа на тргу Таксим биће потпуно затворена, као и она на крају главне трговачке улице "Истиклал Чадеси" у центру Истанбула.

Прошле године је турска полиција у Истанбулу употријебила водени топ и сузавац да би растјерала демонстранте, окупљене поводом 1. маја.

Турски парламент прошле године усвојио је контроверзан нацрт закона који полицији омогућава већа овлаштења за обрачунавање са демонстрантима.