latinica  ћирилица
01/05/2016 |  12:27 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Подгорица: Протест Унија слободних синдиката Црне Горе

Унија слободних синдиката Црне Горе организовала је јутрос у Подгорици, поводом 1. маја - Међународног празника рада, протестну шетњу због незадовољства социјално-економским статусом радника у овој земљи.
Протест у Подгорици - Фото: СРНА
Протест у ПодгорициФото: СРНА

Неколико десетина радника прошетало је од Трга Републике до зграде, гдје се налази велики број црногорских министарстава.

Генерални секретар Уније слободних синдиката Срђа Кековић навео је да су бројни проблеми који тиште радничку.

"Један од проблема је заштита на раду. Статистика показује да у Европи више од 3.500 радника годишње изгуби живот на радном мјесту, а више од 11.000 оболи", рекао је Кековић.

Када је ријеч о Црној Гори, Кековић је истакао да је прековремени рад постао правило.

"Свједоци смо да су бројне наше колеге `закинуте` за недјељни и годишњи одмор, те за слободан дан у дане празника. Ко год се бави професионалном заштитом на раду, зна да ће уморан радник направити пропуст у раду, а некад себе и друге довести у опасност", каже Кековић.

Данашњом шетњом, означен је и почетак кампање "Сигуран рад за сигуран живот" која је посвећена проблему заштите и сугурности на раду.

Из Савеза синдиката Црне Горе саопштили су данас да су ниске и нередовне зараде кључни проблем са којим се суочавају запослени у Црној Гори, чији положај није знатније промијењен у односу на претходни период.

Они су навели да је често присутно и кршење основних права из радног односа, посебно када је ријеч о секторима трговине и угоститељства, у којима је доминантно учешће женске радне снаге.

"Ту је у већини случајева заступљен рад на одређено вријеме или преко агенција за привремено уступање запослених. Послодавци не поштују радно вријеме, па запослени имају велики број прековремених сати, раде у дане државних и вјерских празника и обављају тешке послове, што им није адекватно плаћено", кажу из Савеза синдиката Црне Горе.