latinica  ћирилица
01/05/2016 |  13:08 ⇒ 15:45 | Аутор: Б92

Шојбле критикује "VW": Шта то радите?

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле критиковао је Управни одобор Фолксвагена због бонуса које дијели менаџменту упрскос томе што су на ивици колапса.

"Не могу да разумијем менаџере који у тренутној ситуацији у којој се компанија налази чак бране своје бонусе јавно", рекао је Шојбле.

"То је доказ да нешто није како треба", рекао је.

Немачки ауто-гигант планира да водећим менаџерима исплатити укупно 63,2 милиона евра за 2015. годину, упркос огромним губицима које је проузроковао скандал са лажирањем података о емисији штетних гасова.

Ова вијест изазвала је гњев у њемачкој јавности, али и размирице унутар надзорног одобра саме компаније.

Многи критикују менаџере говорећи да би требало да се одрекну бонуса због трошкова које "VW" мора да исплати због насталог скандала, такође позивају их на морал.

"VW" је, такође, објавио да је остварио огроман губитак од 1,58 милијарди евра у 2015. години, због издвајања 16,2 милијарде евра за покривање потенцијалних трошкова скандала.

То је први губитак за компанију од 1993. године, а "VW" је у 2014. години остварио профит од 10,8 милијарди евра.

"VW", који поседује 12 брендова, од "аудија" до "поршеа", "ламборгинија", "шкоде" и СЕАТ-а, запао је у септембру прошле године у највећу кризу до сада, када је у јавност испливало да је у 11 милиона возила широм свијета уградио софтвер за манипулације вредностима издувних гасова.